Jövőre felére eshet az olajár

Vágólapra másolva!
Az olaj árának csökkenésével párhuzamosan az arany árfolyama emelkedett a nemzetközi piacokon. A Merrill Lynch elemzése szerint további áresés jöhet az olajpiacon, jövőre a jegyzése érintheti az 50 dolláros szintet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pénteken folytatódott a nyersolaj árának csökkenése. A folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy az amerikai kormány által kidolgozott, 700 milliárd dolláros pénzügyi csomag körüli bizonytalanság miatt a piac a pénzügyi válság kiszélesedésére, az amerikai gazdaság további gyengülésére számít.

Szemben az arannyal

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta (WTI) hordóját péntek reggel 93,47 dolláron jegyezték, ami 50 centes árcsökkenést jelent a csütörtök késő esti szintekhez képest.

A novemberi szállítású Brent olaj kurzusa ezzel párhuzamosan 33 centtel 90,23 dollárra süllyedt. Az olajárral ellentétes irányba haladt az arany, péntek reggel unciánként 846,9 dollárt kellett adni a nemesfémért, ez pedig 2,6 dolláros drágulást jelent a tegnap esti jegyzéshez viszonyítva.

Drasztikus áresés jöhet az olajpiacon

Csütörtökön egyébként jelentősen, 100 dollárról 94 dollárig esett az olaj ára a nemzetközi piacokon. A dollár erősödése mellett a Merrill Lynch elemzése tette lejtőre az olaj árát. A befektetési bank szakértői szerint ugyanis jövőre 90 dollár körül ingadozik majd a WTI jegyzése, de elképzelhető, hogy átmenetileg az árfolyam érinteni fogja az 50 dolláros szintet.