A mozdonyvezető hibázhatott a monorierdői balesetnél

Vágólapra másolva!
A MÁV a mozdonyvezető szabályszegésével magyarázza a múlt hét hétfőn Monorierdőn történt vonatbalesetet. A négy halálos áldozatot követelő vasúti katasztrófát a MÁV jelentése szerint a személyvonat vezetője okozhatta, mert a megengedett sebesség hétszeresével haladt, amikor hátulról belerohant egy InterCitybe - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 15 kilométer per órás megengedett sebesség helyett 106 kilométeres sebességgel haladt az a személyvonat, amely a múlt héten hétfőn hátulról belerohant egy InterCitybe Monorierdőnél - írja a Népszabadság. A vasúti katasztrófában négy ember meghalt, és több tucat megsérült. A lap a MÁV Biztonsági Igazgatóságának jelentésére hivatkozik, amely szerint "okkal feltételezhető", hogy a balesetet "a mozdonyvezető szabályszegő magatartása okozta". Hozzáteszik, hogy részleteket a rendőrségi nyomozás lezárulása után hoznak csak nyilvánosságra.

A lap információi szerint az ütközés előtt több mint száz kilométeres sebességgel haladt a személyvonat, amelynek vezetője 16 másodperccel azelőtt kezdte meg a vészfékezést, hogy beleütközött az előtte levő InterCitybe. A személyvonat ekkor óránként 78 kilométeres sebességgel haladt, az InterCity viszont - betartva az előírásokat - a biztosító berendezések üzemképtelenségének esetére - óránként 15 kilométerrel. Az ütközés előtti percekben egy szolgálaton kívüli vezető jegyvizsgáló és a vonat kalauza is a vezetőállásban volt, ez pedig szabálytalan - írja a Népszabadság.

Az ügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja, továbbá a Közlekedésbiztonsági Szervezetnél (KBSZ) is folyamatban van egy szakértői vizsgálat.