Ahol a Legyen ön is milliomos még újdonság

Vágólapra másolva!
A még mindig háborús színtérnek számító Afganisztán először fizetett nyugati műsorformátumért, a Legyen ön is milliomos!-t vette meg.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg Who Wants to be a Millionaire? címet viselő Legyen ön is milliomos! talán a legnépszerűbb műsor a világon, legalábbis ami az eladott licenszek számát illeti: a produkciót száznál is több ország vásárolta meg, köztük több, televíziózásban elmaradt afrikai állam, valamint a nyugati formátumoktól elzárkózó, inkább saját vetélkedőket fejlesztő Japán.

Pénteken egy afganisztáni produceri iroda, a Shams Productions is megvette a licenszet, így - a Reuters megállapítása szerint - a Legyen ön is milliomos! lesz az első nyugati műsor, melynek helyi változatát legálisan nézhetik az afgánok. A készítők egyelőre 52 egyórás epizódot küldenek a képernyőre, ezek forgatása novemberben kezdődik meg a fővárosban, Kabulban.

Minthogy a fődíj összegét nem a nemzetközi licensz szabályozza, a versenyzők itt 1 millió afghanisért, vagyis körülbelül 4 millió forintért játszhatnak majd - ez a magyar játékban megnyerhető 40 millióhoz képest nem tűnik túl soknak, de a gyártók szerint Afganisztánban ennyivel már új életet lehet kezdeni.

Az ázsiai ország a nyolcvanas években szovjet megszállás alatt állt, 2001. szeptember 11. után pedig az amerikai hadsereg támadta meg. Ma már elvileg demokratikus kormány van uralmon, de még mindig heves politikai harcok dúlnak Afganisztánban.