Siet a parlament a visszadobott vízum-megállapodással

Vágólapra másolva!
Szili Katalin szerint a parlament még ebben a hónapban újra megszavazhatná a köztársasági elnök által megfontolásra visszaköldött bűnügyi adatcseréről szóló egyezményt. Ha a parlament ismét rábólint az egyezmény kihirdetésére, Sólyom Lászlónak már nem lesz lehetősége vétót gyakorolni, alá kell írnia a törvényt.
Vágólapra másolva!

Még ebben a hónapban, de legkésőbb november elején újra szavazhat az Országgyűlés az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényről, amelyet Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldött az Országgyűlésnek - jelentette ki Szili Katalin házelnök kedden az MTV Napkelte című műsorában.

A házelnök szerint ilyen esetekben újra lefolytatják a törvény záró vitáját, majd ismét lesz záró szavazás is. Az alkotmány értelmében, ha az Országgyűlés újra elfogadja az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincs mérlegelési lehetősége, köteles aláírni és öt napon belül kihirdetni a törvényt.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés. Az államfő azonban arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak azután fogadja el újra, hogy az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte.

Az adatcsere-megállapodás lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy megvizsgálják, egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat-adatbázisban. A magyar nyilvántartásban azonban bűncselekmény elkövetésével nem vádolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak.

Sólyom hétfőn azt mondta: "úgy találtam, hogy ez az egyezmény nem vet fel alkotmányossági problémát, viszont olyan veszélyek vannak, hogy az egyezmény túlságosan széles körben enged meg hozzáférést az amerikai félnek a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz".