Alulteljesített a Pannon tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Norvégia vezető távközlési vállalata, a Telenor - 2002 óta a magyar Pannon százszázalékos tulajdonosa - szerdán 2,995 milliárd norvég koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről.
Vágólapra másolva!

Ez a kisebbségi részesedések nélkül 41 százalékkal kevesebb a tavalyi harmadik negyedévi 5,097 milliárdnál, elmaradva a második negyedévi 3,536 milliárd koronától is, amely 9 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Az elemzők sokkal többet, átlagosan 3,83 milliárd koronát vártak most. (Egy norvég korona 30-31 forintot ér.)

A visszaesést alapjában az okozta, hogy jelentős, azóta nem folytatott skandináviai tevékenységek profitja a korábbi beszámolókban még szerepelt, és sokba kerültek a leépítések, viszont segítette az eredményt, hogy az első negyedév óta ismét elszámolják az ukrán Kyivstart. A vezető ukrán mobilszolgáltatóban, a Kyivstarban a Telenornak többsége van, de korábban az orosz Alfa Group társtulajdonossal kialakult nézeteltérések miatt az ukrán mobilszolgáltatót egy ideig a csoportmérlegen kívül számolták el. Az eredményközlés "pro forma", azaz, mintha a Kyivstar tavaly is szerepelt volna a csoportmérlegben.

Azt is közölték a Telenornál szerdán, hogy 1,07 milliárd dollárért 60 százalék erejéig betársulnak az indiai Unitech Wireless mobilszolgáltatóba. A Telenor üzemi eredménye, 6,091 milliárd norvég korona csoportszinten, 9,5 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 5,097 milliárdnál, és több a második negyedévi 5,573 milliárdnál is.

A Pannon üzemi eredménye a harmadik negyedévben 535 millió norvég korona volt, 11,5 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 480 milliónál, és több a második negyedévi 441 milliónál is, amely 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Pannon bevétele, 1,656 milliárd norvég korona, 7,5 százalékkal több az egy évvel korábbi 1,541 milliárdnál, jóval több a második negyedévi 1,057 milliárd koronánál, amely 4 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Hatvanezer új ügyfelet szereztek a harmadik negyedévben, a piaci részarányt stabilan 33 százalékon tartották, a Telenor szerdai beszámolója szerint. Forintban számolva megállt a bevételcsökkenés, mert az egy ügyfélre jutó, 5 százalékos éves visszaesést, továbbá az összekapcsolási díjak januári csökkentését és a barangolási díjak tavaly és idén augusztusi csökkentését ellensúlyozta az ügyfélkör bővülése és növekvő bevétel a beszélgetéseken kívüli szolgáltatásokból.

Az egy ügyfélre jutó bevétel a második negyedben még 6 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Az első háromnegyed évben a Pannon üzemi eredménye 1,392 milliárd norvég korona volt, 6,8 százalékkal több a tavalyi első kilenchavi 1,303 milliárd koronánál.

Tavaly a vállalatcsoport mobiltelefon-ügyfeleinek száma 30 millióval 143 millióra bővült, amivel a Telenor a világ hetedik számú mobilszolgáltatója lett.