70 milliárd eurót keres az olasz maffia

Vágólapra másolva!
A legjövedelmezőbb vállalkozásokat a maffia működteti Olaszországban - állítja a kereskedelmi és vállalkozói szövetség, amely szerint évi 70 milliárd eurót keres az alvilág. A szövetség szerint a maffia újabban kiterjesztette csápjait az élelmiszer-ágazatra is, Nápoly környékén a halászok, a tejfeldolgozók, a kávékereskedők és a pékségek is nagyrészt nekik dolgoznak. 
Vágólapra másolva!

Olaszországban a legjövedelmezőbb vállalkozás a maffia, amely évi 130 milliárd eurós üzleti forgalmával a hazai össztermék 7 százalékát mondhatja magáénak. A kereskedelmi és vállalkozói szövetség (Confesercenti) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a szervezett bűnözői csoportok tiszta nyeresége 70 milliárd eurót tesz ki. Fő profiljuk a védelmi pénzek kizsarolása, illegális pénzkölcsönzés, lopás, csalás és csempészet.

Az olasz vállalkozók és kereskedők zsebéből nap mint nap hatalmas összegek vándorolnak az alvilághoz uzsora és zsarolás révén. Az illegális fogadóirodák, termékhamisítás és engedély nélküli építkezések mellett a maffia újabban kiterjesztette csápjait az élelmiszer-ágazatra is. Nápoly környékén például a halászat, a tejfeldolgozás, a kávékereskedelem és a pékségek gyakorlatilag teljesen a szervezett bűnözés itteni szervezete, a camorra kezében vannak.