Kaczynski szerint oroszok lőttek rá vasárnap

Vágólapra másolva!
Lech Kaczynski lengyel államfő szerint oroszok adták le a lövéseket, amelyek az őt és Miheil Szaakasvili grúz elnököt szállító konvoj közelében dördültek el Grúzia konfliktusövezetében vasárnap. Az orosz külügyminiszter szerint Grúzia szándékos provokációjáról van szó.
Vágólapra másolva!

Lech Kaczynski lengyel államfő szerint oroszok adták le azokat a lövéseket vasárnap, amelyek az őt és Miheil Szaakasvili grúz elnököt szállító gépkocsioszlop közelében dördültek el a Grúzia és szakadár Dél-Oszétia közötti konfliktusövezetben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn tagadta, hogy a lövéseket orosz katonák adták volna le, és Grúziát vádolta szándékos provokációval. A grúz elnöki hivatal ugyanakkor a Dél-Oszétiában állomásozó orosz erőket vádolta a lövöldözéssel vasárnap.

Kaczynski hétfőn Varsóba visszatérve az újságíróknak azt mondta, hogy tudta, hogy van egy orosz őrállás ott, ahol eldördültek a lövések, pedig augusztus 12-i tűzszüneti megállapodás értelmében nem kellene lennie. Kaczynski három vagy négy géppisztoly-sorozatról beszélt.

A két államfő a Szakaasvilit hatalomra juttató grúziai "rózsás forradalom" 5. évfordulója alkalmából utazott Grúziába. A lövöldözés után a konvoj visszafordult. Az incidensben senki sem sérült meg.