Fejlettebb csip miatt drágulna az útlevél

Vágólapra másolva!
Drágulhat jövő nyártól az útlevél készítése: a legújabb típusú, már ujjlenyomat rögzítésére is alkalmas mikrocsippel ellátott úti okmány negyven százalékkal több kerül majd - írja a Népszabadság. Sürgősség vagy elvesztett okmány esetén viszont az ár duplájával is számolhat az utazó.
Vágólapra másolva!

Negyven százalékkal többet fizethetünk jövő nyártól az útlevélért: az öt évre érvényes okmányért hatezer helyett hét és fél ezer forintot kell leszurkolni, a tíz esztendeig használható útlevél ára pedig tízezerről 14 ezerre nő - írja a Népszabadság. Ha viszont az úti okmány elveszne vagy megrongálódna, illetve sürgősségi kérelem esetén a szokásos tarifa két-háromszorosával kell számolni. Egy elveszett útlevél sürgősséggel történő pótlása így akár 42 ezer forintba is kerülhet a lap szerint.

A hivatalos indoklás szerint az útlevél azért kerül többe, mert az okmányokba új típusú, a fénykép mellett az ujjnyomat rögzítésére is alkalmas mikrocsipet építenek be. Így az okmányirodákba és a határátkelőkre ujjnyomatolvasókat is vásárolni kell. Az okmánycserét egy 2004 decemberi uniós rendelet írta elő, Magyarországon ennek megfelelően 2006 nyarán jelent meg a csippel ellátott burgundi vörös útlevél, de ez csak a tulajdonos fényképének tárolására alkalmas.

A kormány ugyanakkor - az eddig beterjesztett törvénytervezetek szerint - illetékemelés formájában nem rak további többletterheket az emberekre, a jövő évi büdzsében csak pár százalékkal nagyobb, ebből befolyó bevétellel számoltak.

Minden érvényes okmány használható tovább a lejáratig, de az Egyesült Államokba vízummentesen csak a vörös színű útlevéllel lehet utazni, a régi, kék útlevél mellé továbbra is kell a vízum. A legújabb típusú okmány bevezetésének határideje jövő nyáron telik le, így a külföldre utazásról szóló törvény, illetve az illetéktörvény módosítása is 2009 júniusában lépne hatályba a lap szerint.