Vágólapra másolva!
Arról egyelőre semmi nem derült ki, hogy milyen módon "tenné helyre" a költségvetési hiányt a kormány. Várfalvi István az MTI-nek adott nyilatkozátában erre nem utal, s arra sem, mi történik abban az esetben, ha a törvényhozás esetleg nem szavazza meg a nyilatkozatban említett "úgynevezett koherenciaelhárító módosító indítványt".
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés a jövő évi költségvetési előterjesztéshez benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok között hiánynövelő indítványokat is megszavazott, amelyeket a december 15-i végszavazás során korrigálni szükséges - mondta az MTI-nek kedden Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Ennek mikéntjét firtató kérdésünkre a pénzügyi tárca semmiféle információt nem adott.

A pénzügyi jelentőségét tekintve elhanyagolható mértékű költségvetési hiánytúllépést a jövő hétfői végszavazásig való korrekciójára azért számos lehetőség nyílik - mondta lapunknak Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője. A hiány túlcsordulásának mértéke oly csekély, hogy jószerivel bármelyik fejezetből különösebb nehézség nélkül lecsíphető, vagy az elkülönített pénzekből is le lehet vágni. További lehetőség például, hogy az árcsökkentést bejelentő Fővárosi Távhő Rt. némileg kisebb költségvetési támogatáshoz jut - más kérdés, hogy ez nyilván nem lenne népszerű megoldás.

Mivel december 8-án a parlament elfogadta a költségvetés sarokszámait, benne 660 milliárd forintos összeggel a hiányt, a költségvetés december 15-i végszavazása során a kormánynak, illetve az általa felkért képviselőnek (például a pénzügyminiszternek) van lehetősége úgynevezett koherenciaelhárító módosító indítványt benyújtani.

Ebben a javaslatban a parlament ismét módosíthatja a települési önkormányzatok által felhasználható összegeket, vagy más javaslatok révén állíthatja vissza a hiány összegét a már elfogadott 660 milliárd forintra. Tekintve, hogy a deficit mértékének helyreállítása mégiscsak egy módosító indítvány keretei között várható, arra a kérdésre sem a PM, sem az Országgyűlés sajtóosztálya nem válaszolt, hogy mi történik, he valamiért nem menne át e módosító indítvány.

Hasonló esetre egyébként nem emlékeznek szakértők, igaz, kisebbségi kormányzásra sem volt még példa. Németh Dávid szerint arra sokkal inkább, hogy már elfogadott, hatályban lévő költségvetés megvalósítása nem teljesen a tervek szerint történik.