Nem jöttek be a részvényalapok

Vágólapra másolva!
Mivel 1931 óta nem volt olyan nagy részvénypiaci zuhanás, mint idén, így a válság még ötéves időtávon vizsgálva is veszteséges szinte minden részvényalap-kategória - mondta Világgazdaságank Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Morningstar adatai szerint fél évtized után jóformán csak a közszolgáltató cégek és a nyersanyagszektor papírjaiba fektető alapok hozama pozitív, előbbiek átlagosan nem egészen 7, utóbbiak valamivel több mint 5,5 százalékot szedtek magukra. Egyik teljesítmény sem múlja felül azonban a hosszú amerikai kötvényalapokét, amelyek ugyanezen az időtávon 8,7 százalékos pluszban állnak.

A magyar Hozamplázán elérhető alapoknál sem jobb a helyzet. Az iparágakra specializálódott alapok közül leginkább csak az energetikára és a közszolgáltatásokra összpontosítók lettek nyereségesek ötéves távon. A legnagyobb hozamot két ING-s részvényalap érte el: az ING Invest Utilities 8,02, az Invest Energy évente 7,31 százalékot hozott évente a befektetőknek.

A legnagyobb mínuszba fél évtized után a pénzügyi szektorba fektető részvényalapok kerültek. Ezeken a Morningstar adatai szerint évente 7,71 százalékot buktak a befektetők, és a Hozamplázán elérhető alapok szintén veszteségesek.

A Credit Suisse Global Finances -2,3, az ING Invest Banking & Insurance -8,41 százalékon áll öt év után. A bankos és biztosítós alapok mellett hosszú távon rosszul szerepelnek még a technológiai és a kommunikációs iparág részvényalapjai, és az ingatlanalapok árfolyama is esett.

A közszolgáltatás kevésbé ciklusérzékeny iparág, a víz, a fűtés, az áram az utolsó, amiről válság idején lemondanak az emberek" - magyarázza Horváth. Az idén hatalmas árfolyamesést produkáló energetikai és nyersanyagszektor papírjai pedig a korábbi évek hatalmas ralijai miatt állnak hosszú távon viszonylag jól.