BRFK: Nem indulatból öltek Csepelen

Vágólapra másolva!
Nem indulati bűncselekményről van szó - közölte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a szerda esti csepeli kettős gyilkossággal kapcsolatban. Egy csepeli iskola vezetőjét és helyettesét ölték meg, a gyilkossággal egy sikkasztás miatt kirúgott két alkalmazottat gyanúsítanak. A bíróság mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte.
Vágólapra másolva!

A rendőrség továbbra sem hozza nyilvánosságra azt a felvételt, amelyet a csepeli iskolai kettős gyilkosság egyik áldozatánál lévő diktafon rögzített, de Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy a beszélgetés utolsó mondatait hallva elképzelhetetlenek tűnt, hogy gyilkossággal végződjön a diskurzus, amely a két gyanúsított részéről valószínűleg színjáték volt. Tóth szerint több adat arra utal, hogy nem indulati bűncselekményről van szó, azaz a gyanúsítottak számolhattak azzal, hogy végső esetben ölni fognak.

Szerdán a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában agyonlőtték az intézmény vezetőjét és helyettesét. A rendőrség a gyilkossággal az előzőleg sikkasztás miatt elbocsátott gazdasági igazgatót, Deme Gábort és K. Tamás gondnokot gyanúsítja. A bíróság pénteken mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezte. K. Tamás nem tett vallomást, Deme viszont beismerte a gyilkosságot, és valamennyi részletéről beszélt - közölte a rendőrség.

A bűncselekmény idején a gondnok megsérült, egyelőre nem tudni, hogy lövéstől, vagy magát sebesítette meg, hogy leplezze tettét. A BRFK szóvivője, Tafferner Éva azt mondta, hogy a megsérült férfi, altatásos műtéten esett át, és amikor kihallgatható állapotba került, megtagadta a vallomástételt.

Az 52 éves férfi - akiről korábban olyan hírek kerültek napvilágra, hogy biztonsági őr - nem volt tagja egyetlen vagyonvédelmi kamarának sem, és fegyveres testület tagja sem volt. A rendőrség még vizsgálja a bűncselekmény során használt PA63 típusú - a rendőrségnél is rendszeresített - fegyver eredetét, amelyet a helyszínen hagytak.

A kettős gyilkosság másik gyanúsítottját, Deme Gábort - az MSZP csepeli szervezetének tagját - a rendőrség már többször kihallgatta. Tafferner szerint a rendőrök még mindig nem találják azt a szervert, amely a gyilkosságról készült képeket tartalmazhatja. A gazdasági igazgató azt állította, hogy a szervert a Dunába dobta, de azon a részen mintegy 20 centiméter vastag jég borítja a vízfelszínt. Később egy másik helyszínt jelölt meg, ahol szintén nem találták meg a hordozót a rendőrök.

Demonstráció az iskolánál

A BRFK szóvivője azt is elmondta, hogy a feltehetően a bűncselekmény indítékául szolgáló sikkasztási ügyet - a gazdasági igazgatót és a gondnokot 3-4 millió forintos sikkasztás miatt bocsátották el az állásából - szintén vizsgálják.

Hétfőtől lehet tanítás

Várhatóan hétfőn dönt az iskolát működtető alapítvány kuratóriuma a két intézményvezető helyének betöltéséről - erről Kajtár Dömös Margit, az intézmény pedagógusa tájékoztatta pénteken az MTI-t. Elmondta azt is, hogy leghamarabb hétfőn kezdődhet meg a tanítás az iskolában, amennyiben befejeződnek a helyszíni rendőrségi vizsgálatok és megtörténik a hatósági fertőtlenítés, valamint a takarítás.

Kajtár Dömös Margit közlése szerint az intézményvezető még a gyilkosságot megelőzően szóban megbízott igazgatónak nevezte ki őt. Arra a kérdésre, hogy a bűncselekményt megelőzően sikkasztás gyanúja miatt elbocsátott, és a gyilkosság miatt gyanúsítottként őrizetbe vett gazdasági igazgató helyrére nevezték-e ki, nem kívánt válaszolni.

Nem autisták, szellemileg sérült, vagy hiperaktív gyermekek tanulnak az iskolában - mondta a pedagógus, cáfolva a sajtóban megjelent ilyen jellegű információkat. Közlése szerint főként hátrányos helyzetű, túlkoros, tanulási nehézségekkel küzdő diákokat oktató intézményről van szó. Az iskolában több mint hatszáz gyerek tanul az általános iskola ötödik osztályától kezdve a 9. és 10. évfolyamig, valamint az ezt követő szakképzésig.

A gyanú szerint gyilkosságot elkövető és a bűncselekmény során megsérült 52 éves férfiról Kajtár Dömös Margit azt mondta: a férfit hivatalosan pedagógiai asszisztensként alkalmazták az intézményben, de nem volt pedagógusi végzettsége, és az iskolában biztonsági őri feladatokat látott el.

Lepecsételt iskola

A Széchenyi István utca 93. szám alatti iskola jelenleg teljesen üres, bejárati ajtaját a rendőrség lepecsételte. A kerítésnél péntek reggel is égett néhány mécses a kivégzett pedagógusok emlékére. Egy felhívás pedig délutánra gyertyás megemlékezést hirdetett az iskola elé. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy az iskolával szemben lévő elárusító bódékban is a gyilkosságról beszélgetnek a helyiek.

Demszky Gábor főpolgármester szerdán fejezte ki részvétét Csepel polgármesterének a kettős gyilkosság miatt, egyben szakemberek segítségét ajánlotta fel a tragédiát átélt iskola tanulói és pedagógusai számára. Demszky a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet krízisintervenciós csoportjának segítségét ajánlotta.

A rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy két embert vett őrizetbe a kettős gyilkosság miatt. A nyomozók szerint brutális kivégzés történt, amelyet a gondnok hajtott végre. A két gyanúsítottat az emberölés napján, szerdán elbocsátották az iskolából sikkasztás gyanúja miatt. A gyilkos Takács Józsefet, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját, és Papp László pedagógust ölte meg.