Szabadon engedték Oszama bin Laden volt sofőrjét

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték a jemeni hatóságok Oszama bin Laden volt sofőrjét, miután letöltötte a börtönbüntetését. A férfit augusztusban 66 hónap börtönre ítélték, de büntetésébe beleszámították a korábban Guantánamón töltött éveket.
Vágólapra másolva!

A jemeni hatóságok szabadon engedték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden volt sofőrjét, miután letöltötte börtönbüntetését. Szalím Ahmed Hamdan ügyvédje közölte vasárnap, hogy védencét csütörtökön engedték szabadon. Ezt megerősítette a jemeni belügyminisztérium egyik illetékese is.

A jemeni férfit eredetileg a guantánamói börtöntáborban tartották fogva, ő volt az első a fogva tartottak közül, akit terrorizmus támogatása miatt elítélt az egyik különleges guantánamói katonai törvényszék.

Oszama bin Laden volt sofőrjét augusztusban ítélték amiatt, hogy egy olyan férfi gépkocsivezetőjének és védelmezőjének szegődött, akiről tudta, hogy az al-Kaida radikális iszlám terrorhálózat feje. A 40 év körüli Hamdan a per során elismerte, hogy bin Laden afganisztáni sofőrjei közé tartozott, de azt állította, hogy nem ismerte és nem támogatta munkaadója céljait, csak azért vállalta el a munkát, mert szüksége volt a havi 200 dolláros fizetésre.

Hamdant végül 66 hónap börtönre ítélték, de büntetésébe beleszámították a Guantánamón töltött éveket, így a tavalyi év végére már letöltötte büntetését. Az amerikai hatóságok november végén átadták Hamdant Jemennek, hogy ott töltse büntetésének utolsó heteit.