Nagyot zuhant Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Szerdán szinte folyamatosan süllyedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, elsősorban a banki részvényeknek köszönhetően. A befektetők a nemzetközi gazdaság nagy lefékeződése miatt a pénzügyi vállalkozások nehéz időszakát vizionálják az elkövetkezendő időszakra. Nem egy banki papír részvényárfolyama kétszámjegyű süllyedést produkált.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai részvényesi apátiát tükrözte a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe, amely 799,49 pontra zuhant, keddhez képest 4,9 százalékkal.

A fenti indexéhez hasonlót jelzett zárásra a londoni tőzsde FTSE-100 indexe is: 4180,64 ponton végzett, keddhez képest 4,97 százalékos zuhanással. Ezt az igen jelentős veszteséget nem csupán egyes banki papíroknak köszönheti, bár tény, hogy a Barclays Bank részvényének árfolyama 14,35 százalékkal, a HBOS pénzügyi csoporté pedig 13,46 százalékkal esett.

Nagy vesztesek között a bányaipar

A bányaipari is a nagy vesztesek között volt, például az Anglo American árfolyama több mint 9 és fél százalékkal ment le, a Rio Tintóé 11,25 százalékkal, és nagy lett - meghaladta az 5 százalékot - az olajipari papírok vesztesége is.

Frankfurtban a DAX-30 a napot 4422,35 ponton zárta, 4,63 százalékos veszteséggel. Itt a Deutsche Postbank részvénye lett a nap vesztese, 17,42 százalékkal olcsóbbodott. A Postbankba a Deutsche Bank vásárolta be magát, de most módosítottak a frigy feltételein, akadályozva a részvényeladásokat. A Deutsche árfolyama is esett 9 százalékot.

Nem mellékesen a Commerzbank is zuhant 10,66 százalékot. Nyertese nem volt a napnak, jelentős eséssel zárt a MAN járműipari és a Siemens technológiai részvény is (-8.96 és -12,04 százalék).

Párizsban is bank lett, a Société Générale a nap nagy vesztese (-11 százalék), részben ez okozta a CAC 40 tőzsdeindex 4,56 százalékos esését, amivel az így kerek 3052 ponton végzett.