Kovács Antal - "100 százalékig internetfüggő vagyok"

Vágólapra másolva!
Kovács Antal, Magyarország első és eddig egyetlen olimpiai cselgáncsbajnoka. Anti 20 évesen szerezte meg a győzelmet a barcelonai olimpián. A versenysporttól már visszavonult, jelenleg a Paksi Atomerőmű munkatársaként dolgozik. Anti arról mesél, hogy az internet és a technika mennyire része az életének, munkájának.
Vágólapra másolva!

Mennyire vagy internetfüggő?
100 százalékig internetfüggő vagyok - a munkámhoz elengedhetetlen a használata. Sokszor készülök előadásokra, vagy keresek háttéranyagokat a net segítségéval . Éppen a doktori dolgozatomat írom, jövő hónapban kell beadnom, és ehhez is sokszor keresgélek anyagot az interneten. Pont a napokban gondolkodtam azon, hogyan csinálhatták ezt régen. Iszonyatosan nagy munka lehetett elmenni a könyvtárba és kikeresni, amire szükség volt. Most viszont beírom a keresőbe a kulcsszavakat, vagy szerzőket, és kapok 2000 találatot egy témára, azokból pedig ki tudom válogatni, amire szükségem van. Ha ezek után is el kell mennem a könyvtárba, mert esetleg valami nincs meg elektronikus formában, akkor legalább tudom, hogy mit keressek. Így is nagyon sok idő elmegy a források elemzésével, de azért egy ültő helyemben meg tudom csinálni. Egyébként a hírekről is az interneten tájékozódom, a tévénézésről egészen leszoktam. Otthon viszont ritkán kapcsolom be a számítógépet, azt az időt inkább a családommal töltöm.

A munkahelyeden, a Paksi Atomerőműben mire használják az internetet?
Bent a "bányában" - mi így hívjuk az üzemi területet - nincs internet-elérés, nehogy bekerüljön valamilyen vírus a rendszerbe. Az egy nagyon izolált rész. Az Erőműben csak azok használják az internetet, akik olyan területen dolgoznak, mint én, akik a társadalmi támogatottsággal, fejlesztésekkel foglalkoznak. Van egy intranethálózatunk, azon mennek a belső információk, de oda kívülről nem lehet bejutni.

A mobilinternetet kipróbáltad már?
Igazándiból még nem volt alkalmam. Nyilván megvannak az előnyei. Van egy laptopom, amit bárhol, ahol eddig kellett, rá tudtam csatlakoztatni egy wifire, vagy más módon tudtam kapcsolódni az internetre. Van egy iTouch-om, ha van wifi-hálózat, akkor azon meg tudom nézni a híreket, és ez általában nekem elég is.

Ha nem a munkádhoz, vagy a tanuláshoz használod a netet, akkor még mit böngészel szívesen?
Az internet által sok minden sokkal egyszerűbbé válik. Például karácsonykor szerettünk volna mézeskalácsot sütni a két és fél éves kislányommal, mert a feleségem nem volt otthon. Felmentünk az internetre, és kiválasztottunk a 250 ezer recept közül egy szimpatikusat és összekotyvasztottuk a süteményt. Talán kicsit túlságosan is elkényelmesíti az embert az internet, mivel manapság mindent el tud intézni ilyen formán. Nagyon komoly előnyei vannak. Én az összes banki ügyletemet a neten intézem. Szerencsére manapság már a bankok is ezt preferálják, és így nem csak olcsóbb de sokkal egyszerűbb is.

Az egyéb technikai újdonságok iránt mennyire érdeklődsz?
Nem vagyok technikaőrült, de szeretek beszerezni mindent, ami valóban használható. iPodom 6 éve volt először és azóta is van, most például egy iTouchom. Otthon Macintosh-gépet használok, ami alkalmas internetezésre is, illetve amíg a sógoromék Amerikában éltek, azon keresztül skype-oltunk, beszélgettünk. Amatőr fotós is vagyok, a képeimet az iPhoto segítségével rendezgetem, és szoktam kisebb filmeket is készíteni. Ilyen szinten foglalkoztatnak a technikai újdonságok, de öncélúan nem. Lehet, hogyha kicsit több időm lenne rá, akkor érdekelnének a legapróbb részletekig, de annyi időm nincs. Pont annyi időt töltök ezekkel a dolgokkal, amennyit kell. Például sosem játszom a számítógépen. Nagyon szerencsésnek tartom azokat, akik ráérnek erre.

Mennyire könnyen tanulod meg az új dolgok kezelését? A kezelési útmutatót az elejétől a végéig átolvasod és a legapróbb részletekre kiterjedően megtanulod, hogy mit hogyan?
Általában viszonylag gyorsan meg szoktam érteni a működésüket. Egyszer átolvasom az egész használati utasítást, feltérképezem, hogy körülbelül mi az, amire szükségem van, és azt megtanulom. Viszonylag sokféle elektronikai cuccunk van otthon, azokat tudom kezelni, és megoldom, ha valami nem stimmel velük. Az új dolgokat igyekszem megfejteni, de igyekszem megmaradni a használható dolgoknál. A mobilom például kábé hússzor annyi szolgáltatást tud, mint amennyit valóban használok. Ami számomra hasznos és fontos, azt kipróbálom, és beállítom magamnak, de a többivel nem foglalkozom. Annyi dolog vesz minket körül, hogy ha azzal foglalkoznék, hogy mindent teljesen megértsek és megtanuljak, akkor a használatra már nem maradna idő. Folyamatosan jönnek az új dolgok, az új programok, új feladatok, ha több időm lenne, mint most, akkor sem a technikai dolgok működtetésének legapróbb részletekbe menő megismerésével foglalkoznék, hanem inkább még több időt töltenék a kislányommal.