A netbookok javították a PC-piac eredményét

Vágólapra másolva!
2008 karácsonyi vásárlási szezonját is magába foglaló utolsó negyedévében a netbookok, vagyis az olcsó alapfunkciós minilaptopok sikere javította fel a gyártók egyébként nem túl rózsás eredményeit - derül ki a Gartner elemzőcég tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában Nyugat-Európában 20,1 millió darab számítógépet adtak el a gyártók, amelyből 2,5 millió volt netbook. A Gartner adatai alapján így a teljes PC-piac 12,1 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest. Ugyanakkor a tanulmányból az is kiderül, hogy a netbookok jó eladási számai nélkül a PC-eladások csökkenést mutattak volna, ráadásul a negyedik negyedévében még a minilaptopok sikere ellenére is 17,2 százalékkal kevesebb számítógép fogyott, mint 2007 azonos időszakában.

A Gartner szerint az időszakban a legjobban az első netbook, az Eee PC gyártója, a tajvani Asustek szerepelt a legjobban a régióban, amely 190 százalékkal növelte eladásait, 7,4 százalékosra pedig piaci részesedését. Az olcsó minigépek piacának másik jelentős szereplője, az Acer 12,4 százalékos bővülést produkált, piaci részesedése viszont 20,3 százalékos Nyugat-Európában. Jelentősen, mintegy 15 százalékkal csökkent emellett az asztali és hordozható számítógépek átlagos ára is a tavalyi év folyamán.