Készül az Atom lapka utódja

Vágólapra másolva!
Az Intel és az LG a Mobile World Congressen jelentette be, hogy együttműködik majd a következő generációs hordozható mobilinternetes eszközök, ún. MID-ek gyártásában. Az ezek alapjául szolgáló Moorestown kódnevű lapka okostelefonokban is alkalmazható lesz.
Vágólapra másolva!

A két cég közös közleménye szerint a cél az, hogy internetelérésre képes mobil eszközök számos különböző típusát alkossák meg, amelyek ugyanazokat a funkciókat képesek nyújtani, mint a jelenleg kapható legdrágább okostelefonok. Ezek szívéül a Moorestown kódnevet viselő platform szolgál majd, amely a jelenleg netbookokban alkalmazott Atom chipek utódja lesz, és várhatóan 2010-ben jelenik majd meg. Újdonsága, hogy a 45 nanométeres gyártási eljárással készülő Atom processzormag mellett egy lapkára integrálva tartalmaz grafikus-, és memóriavezérlőt is. Az Intel közlése szerint a Moorestown-alapú gépek inaktív módban (amikor a processzor minimális terheléssel üzemel) tizedannyit fogyasztanak majd, mint a jelenlegi atomos masinák, ezáltal sokkal hosszabb üzemidőt tudnak majd biztosítani.

Bár a MID gyűjtőnév pontos jelentése még nem teljesen kristályozódott ki, az elnevezés leginkább olyan eszközöket takar, amelyekkel a hagyományos PC-hez hasonló módon lehet internetezni: azaz például egy telefonnál nagyobb a képernyőjük, és problémamentesen megjelenítik a hagyományos monitorra optimalizált honlapokat is, ugyanakkor bárhova könnyen magával viheti őket tulajdonosuk - azaz kisebbek egy netbooknál. Az együttműködésnek köszönhetően a dél-koreai LG valószínűleg elsők között fog megjelenni a piacon ilyen termékkel, amely a Linux-alapú Moblin 2.0 operációs rendszert fogja használni, és a böngészés mellett mobiltelefonként is használni lehet majd.