Közel a Citigroup részleges államosítása

Vágólapra másolva!
Az amerikai állam 40 százalékos részesedést szerezhet a bajba jutott Citigroupban. Név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint folynak a tárgyalások a részleges államosításról, de a bank vezetői inkább csak 25 százalékos hányadot vásároltatnának az állammal.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal vasárnapi cikke szerint egy ilyen lépés jóval nagyobb állami befolyást engedne a pénzügyi intézmények életében. Az Obama-adminisztráció viszont még nem mutatta jelét, hogy támogatná ezt a tervet. A pénzügyi szektorba való pénzöntés tavaly őszi elkezdésekor néhány elemző már jelezte, hogy elképzelhető az állami szektor térnyerése a magánvállalatok döntéshozatalában.

Ha megtörténik a kormányzati bevásárlás, az az American International Group (AIG) tavaly őszi 80 százalékos államosítása után a legnagyobb hasonló lépés lenne. A részvényesek félnek, hogy a zuhanó banki papírok maguk alá temetik a pénzügyi szektort. A Citigroup részvényei 2 dollár alá kerültek múlt héten, ami 18 éves mélypontot jelent.

A lépés a már korábban kikalkulált csomag része lenne, így nem jelentene plusz költséget az adózóknak. Viszont növelné a valószínűségét, hogy más pénzintézetekben is tulajdont szerez az állam. A Bank of America rögtön jelezte, hogy nincsenek ilyen témájú tárgyalások a kormánnyal. A bank szóvivője szerint a politikának a magántőke vonzásáról és nem az elbátortalanításáról kell szólnia.