Teszteltük a legmenőbb gyereklaptopot

Vágólapra másolva!
Nem zöld, nincsenek nyuszifülre emlékeztető wifi-antennái, mint az OLPC-nek, cserébe forgatható webkamera, könyvként is használható érintőképernyő és szabvány netbookos teljesítmény jellemzi az Intel új oktatási célú tábla PC-jét. Teszteltük a CES-en bemutatott Classmate Convertible laptopot.
Vágólapra másolva!

Tavaly februárban már megnézhettük a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola laptoppal felszerelt osztályát, akik nem csak az informatikaórán látnak számítógépet, de a matekot és a fizikát is azzal tanulják. Az akkor látott gyengécske Classmate PC-n azóta komoly fejlesztést hajtottak végre, megkapta a minden netbook alapjául szolgáló Intel Atom processzort, sőt megjelent tábla PC verziója is.

Nem ment áldozatok nélkül a netbookosítás. Az Intelnek sikerült ugyan elkerülnie a kis gépek egyik legkomolyabb hibáját, és igazán kényelmes tapipadot rakatott a gépbe, a billentyűzet azonban hagy maga után kívánnivalókat. Az apró gombok már nem megfelelő méretűek a felnőtt ujjakhoz, bár elképzelhető, hogy a gyerekek kényelmesen tudnak még rajta gépelni. Remek akkumulátort kapott a gép, normális napi használat közben hosszú órákig bírta lemerülés nélkül a 4800 mAh-s hatcellás telep, még úgy is, ha nem vettük le minimumra a kilenchüvelykes kijelző fényerejét.

Minden a szoftveren múlik

Két verzióban is megkaptuk a Classmate Convertible tervezett szoftverét. Az első találkozáskor csupán a legszükségesebbek voltak a laptopon, extraként csak az iskolai szoftvereket gyártó Smart Technologies félig magyar tantermi programja volt telepítve a masinára. A tesztünkben segítő két vendégszerző, a tizenkét éves Mór és a tizennégy éves Zoli is ezzel a verzióval találkoztak, igaz, ők gyorsan feltalálták magukat, és máris a böngészőben futtatható játékok felé vették az irányt.

Mivel az első variánsból nem csak a kényelmi beállítások, de néhány alapvető driver is hiányzott, így próbát tettünk az Intel egy másik Classmate gépén található rendszerrel is. Ez a verzió már tartalmazta a korábbi híradásokban szereplő hasznos programokat. A tábla PC helyzetbe állított monitorra be lehetett hívni a kényelmes gyorsindító alkalmazást és a szövegbeviteli mezőkbe kattintva rögtön megjelent a kézírás-felismerő ikonja is. A Clasmate-tel érkező programok között van a remek Evernote jegyzetelő alkalmazás, valamint a Paintnél százszor okosabb ArtRage rajzolóprogram is.

A távolság mint üveggolyó

A Classmate Convertible tablet formátuma új funkciókat is hoz magával. A laptopot lehet már könyvként is használni, hiszen a kép a beépített gyorsulásmérőnek köszönhetően úgy fordul, ahogy a kütyüt tartják. A laptop pont úgy viselkedik, mint egy nagyra nőtt iPhone, igaz, a Stanza megjelenítő vagy a letölthető Kindle-pótlék helyett csupán az ingyenes FBreaer kezeli a rátöltött szövegeket.

Forrás: [origo]
Formagyakorlat oktatási laptopra (további képek galériánkban)

Új elem a kézírás-felismerő is, ezzel egyelőre nem sikerült megtaníttatnunk a magyar ábécé ékezetes karaktereit, viszont nagyon gyorsan sikerült a saját kezünkhöz idomítani. A szolgáltatás a rendszer minden része alatt utolérhető, az Internet Explorer címsorába is lehet így beírni webcímeket, ha a felhasználó ezt érzi kényelmesnek. A linkek kattogásához, a gyorsan pörgő Flash-játékokhoz és a netezéshez azonban igazából a laptop mód kényelmes.

Megszólal a célközönség

Tesztelőnk segítségére volt két unokaöccse is, akinek még lenne esélye laptoppal tanulni, ha az oktatási tárca hirtelen az oktatás korszerűsítése mellett döntene.

Mór: Szerintem a gép 10-es skálán olyan hetes-nyolcas lenne. A flash játékokat jól elviszi, és aki Super Mariózni szeretne, az is örülhet egy ilyennek, feltéve, ha elég kicsi a keze ahhoz, hogy egyszerre ne három gombot nyomjon meg. A kis billentyűzettel kicsit nehéz írni, és kétjátékos játékkal szinte lehetetlen játszani. A videókat elég jól le tudja játszani USB-ről és memóriakártyáról, de nekem nagyon hiányzik a CD-lejátszó. Ha általános iskolákba szeretnék bevezetni, akkor én támogatom, mert ott ugyse játszanak, és nem is nagyon néznek videókat. Nekem tetszik, de az áráért inkább rendes méretű gépet vennék.

Forrás: [origo]
Kis billentyűk, gyerekujjaknak (további képek galériánkban)

Zoli: A gép a célnak megfelel, mert kicsi és könnyű. Hiba az, hogy nincs ékezet, mert ha például nyelvtanórán használják, nem árthat. :D A programokat viszonylag jól viszi, és tudásához képest gyors. Attól függetlenül, hogy integrált videokartya van benne, az avi, xvid filmeket le tudja játszani. Akkumulátora közepes ideig bírja. Hiányolom belőle a CD-olvasót, mert az sosem árt. Az érintőképernyőt meg teljesen fölöslegesnek tartom.



Boltban is van, de csak a régi

A Classmate sorozatból egyelőre csak a kék műbőr borítóval és netbookos belsővel készülő verziót lehet levenni a boltok polcairól. A megvásárolható variáns harminc gigabájtnyi merevlemezt, beépített wifi-kártyát, webkamerát és apró, négycellás akkumulátort tartalmaz. Tapipadja már nem a tesztverzión látható furcsa, kerek alakú érintőfelület, hanem pont olyan, amilyet a felnőttek laptopján már láthattak a diákok.

A kifejezetten gyerekeknek tervezett laptop közel százezer forintért vásárolható meg. Információink szerint a borsos ár nem rettenti el az iskolákat, és néhány vidéki intézmény szívesen beszállna a laptopos oktatásba. A tábla PC hazai áráról egyelőre nincs információnk, külföldön 500 dollárért, azaz körülbelül 115 ezer forintért vihetik haza a gyerkőcök szülei a gépet.