Egy dunaparti csónakházban - evezés a Rómain

Vágólapra másolva!
Előttünk az első idei hosszú hétvége. Úgy tűnik, az időjárás is kegyes lesz hozzánk és ha nincs mód, hogy elutazzunk a fővárosból, akkor is van lehetőségünk a csendes és aktív pihenésre. Budapest egyik leghangulatosabb helyén, a Római parton számos helyen bérelhetünk kajakot, vagy kenut és indulhatunk egy jó vízitúrára például a Szentendrei sziget körül.
Vágólapra másolva!

A fővárostól északra lévő partszakasz, a Rónai part már a 19. században is a vízisport és az evezős sportok központja volt. Az első magyarországi evezősversenyt is itt rendezték 1842-ben, s érdekesség, hogy a nyertes a Lánchíd tervezője, Clark Ádám volt. A század utolsó évtizedében, az Evezős Szövetség megalakulásával lendült fel igazán a vízi élet errefelé és ekkor már nem kevesebb mint 23 csónakház, három szabad strand és hét csárda, vagy vendéglő működött a folyóparton. Utóbbiak közül a legrégebbi a ma is működő Bivalyos, amelyet 1798-ban a gázlónál kialakult piactér mellé építettek és nevét a ásárra igyekvő bivalykereskedőkről kapta.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]

A múlt század 20-as, 30-as éveiben az evezős sport inkább az előkelőbbek kedvtelése volt, de a háború után több vállalati üdülő és egyesületi csónakház is épült, így a Római part a szélesebb tömegek számára is elérhető kikapcsolódást nyújtott. A Duna vízminőségének folyamatos romlása miatt a legtöbb nyilvános strandot a 70-es évek elején bezárták. Ettől függetlenül a partszakasz népszerűség nem csökkent, pezsgő vízi élet folyt itt a 70-es, 80-as években egyaránt.

A rendszerváltás után a csónakházak és egyesületi telepek mellett egyre több vendéglátó egység és szórakozóhely is épült, s a fővárosi fiatalok hamar felfedezték maguknak a helyet. Olyannyira, hogy manapság tavasztól késő őszig talán már túlságosan is hangos és nyüzsgő a kiülős kocsmákkal, lacikonyhákkal teli part.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]

A 90-es évek elején, nagyrész anyagi okok miatt a csónakházak többsége erősen lepusztult, a vállalati tulajdonban lévő létesítményeket sorra adták el (többnyire áron alul), így fokozatosan a vízi élet is csökkent. Új lendületet az elmúlt néhány évben kapott a Római-part, igaz ennek felemás a megítélése, ugyanis a régi patinás csónakházak helyén lakóparkok épültek, kezdetben a partszakasz déli, újabban már az északi részén is. Tavaly nyáron például lebontották a műemléknek számító Vadkacsa csónakházat is.

Mára a korábbi számhoz képest alig maradt működő csónakház, de ami van, szerencsére ismét egyre népszerűbb a budapestiek körében, akik kezdik újra felfedezni a vízi sportokat. A partszakasz déli része ma már a zajos tömegé, de északabbra remek futó és kerékpározó szakaszokat találunk, itt még megmaradt a régi hangulat.

Kétezerből egy napra

Az evezés és vizitúrázás már nem csak az egyesületi tagok "kiváltsága", bárki kölcsönözhet magának kajakot, kenut, sőt még tengeri kajakot is és akár egyénileg, akár túravezetővel bejárhatja a környéket.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]

A Béke csónakházban például lehetőség van - az említett hajótípusok mellett - kiel-boat és hétszemélyes kenu kölcsönzésére is. Egy kétszemélyes kajak, vagy kenu napi bérleti díja 1900 forint.

A Római part egyik legnagyobb múltú egyesülete, a Rómaifürdő SE is foglalkozik hajók bérbeadásával. Itt a 2-3-4 személyes túrakenukat 2200 forintért kölcsönözhetjük ki egy napra. A kétszemélyes túrakajak 1900, a kétszemélyes tengeri kajak 5 ezer forintba kerül. A félnapos kedvezményt kizárólag hétköznap, 14 órától lehet igénybe venni. Minden hajóhoz biztosítanak mentőmellényt, ennek viselése a vízen kötelező.

Fotó: Böszörményi Péter [origo]

Az egyesület akár Szentendrére, akár Visegrádra el is szállítja a hajókat térítés ellenében. Lehetőség van budapesti városnéző túrákra (vezetővel, vagy anélkül) a Római part és Csepel, vagy Szentendre és a Római part között, amelyek ára létszámtól függően változik. két túra 6 fő esetén 25 ezer forintba, 13-20 fő esetén pedig 50 ezer forintba kerül. Igény szerint kísérő motorost is tudnak biztosítani, az evezések ideje mindkét esetben 2-3 óra.