Diplomázás előtt indul az állásvadászat

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, tartanak a nehéz álláshoz jutástól a friss diplomások, ugyanis egyre többen kezdenek állást keresni már a diplomázás előtt. A végzősök 55,8 százaléka már az államvizsga előtt pályázik állásokra többnyire online állásportálokon, állásbörzéken - derül ki egy tavaszi állásbörzén végzett friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A tavaszi HVG Állásbörzén készített felmérés szerint a pályakezdő fiatalok 55,80 százaléka már a diploma megszerzése előtt elkezd állást keresni. Ez az előző év őszi adatokhoz képest mintegy 7 százalékpontos emelkedést jelent. Jelentősen csökkent azoknak a száma, akik csak a végzés után vetik bele magukat az álláskeresés világába (16,6 százalék helyett idén tavasszal a válaszadók mindössze 11,2 százaléka jelölte be ezt a lehetőséget). Úgy tűnik tehát, hogy a végzős hallgatók egyre inkább felismerik a proaktív viselkedés és a felkészültség fontosságát.

A többség egyetemi évei alatt is dolgozott már

A felmérésből kiderül, hogy egyre többen keresnek részmunkaidős vagy gyakornoki állásokat már tanulmányaik ideje alatt. Az álláskeresők 65,3 százaléka már szerzett szakmai tapasztalatot diákévei alatt, ez átlagosan 6-7 hónapnyi munkaviszonyt jelent a felsőfokú tanulmányok mellett. Az ilyen háttérrel rendelkező álláskeresők már jobb eséllyel indulhatnak el a munkaerő-piaci versenyben, és több lehetőségük lesz megtalálni a számukra megfelelő, szakmába vágó munkahelyet.

Hajdú István Csongor, a Frissdiplomás Kft. ügyvezetője szerint néhány szakmában a felkészült, jó nyelvtudással rendelkező diplomás szakemberek megtalálása és elérése még mindig nehézséget okoz az őket kereső vállalatoknak, mivel a legjobbakat már egyetemi, főiskolai éveik alatt megpróbálják magukhoz csábítani a cégek. "A végzős diákok jellemzően online állásportálok, ismerősök és állásbörzék segítségével próbálnak meg álláshoz jutni, az intézményen belüli lehetőségeket (iskolaújság, karrier iroda, álláskeresést segítő vagy más közösségi honlapok) kevésbé használják, ami elsősorban a szűk kínálatra vezethető vissza" - állítja a szakember.

A munkaadók is küzdenek a tehetségekért

A válság ellenére a munkaerőpiacon nem csak a pályakezdő diplomások versengenek egymással egy-egy jó pozíció betöltése miatt, hanem ugyanilyen verseny alakult ki a munkaadók között is annak érdekében, hogy a legjobbakat megszerezzék. A frissdiplomások felkészültsége és tudatossága várhatóan elősegíti majd, hogy a két oldal gyorsabban és könnyebben egymásra találjon és a munkaadók több, szakmai tapasztalattal és friss tudással egyaránt rendelkező álláskereső közül válogathassanak.