A Twitteren terjedt a földrengés híre

Vágólapra másolva!
A Twitteren terjedt a vasárnap éjszakai Los Angeles-i földrengés híre: még szinte véget sem ért az ötös erősségűre becsült földmozgás, de a közösségi mikroblog-szolgáltatásban már százával reagáltak rá a felhasználók.
Vágólapra másolva!

A Telegraph hétfői online kiadása a rengés után húsz másodperc twitterforgalmából idézve többek között a következő bejegyzéseket közölte: "Túléltem az első földrengésemet?", "Érezte valaki a földrengést San Diegóban?", "Hú, ez egy nagy rengés volt!" "Éppen most rengett a föld itt Kaliforniában!", "Istenem, földrengés! Szerencsére itt mindenki jól van", "Éreztétek ezt a földrengést? Istenem! Ez komoly volt, szuper közel lehetett! Hú!", "Földrengés? Igazi? Hol?", "Milyen vicces, hogy a rengésről írok, miközben még mozog a föld", "Földrengés Los Angeles-ben? Istenem! San Franciscóban vagyok. A lousianai rokonaim mind fel fognak hívni, hogy jól vagyok-e" - és így tovább.

A telegraph.co.uk portál cikke szerint nem is kell jobb bizonyíték rá, hogy a Twitter felülírta a hírek terjedésének korábbi természetét. Nem ez volt azonban első eset, hogy egy földrengésről elsőként a Twitteren lehetett hallani világszerte: az ilyesfajta eseményekről a beszámolók már jó ideje látványosan elárasztják a szolgáltatást, főleg akkor, ha a felhasználók által sűrűn "lefedett" területeken történnek, mint amilyen Kalifornia.

Az amerikai "csivitelőknek" már régóta érdemes figyelniük a mikroblogon közvetített katasztrófahíreket. 2007 óta a Los Angeles-i tűzoltóság is használja a Twittert arra, hogy a bozóttüzek terjedéséről tájékoztassa a lakosságot, a földrengéseknek pedig külön csatornája van: aki tudni szeretné, hogy éppen pontosan hol és mikor rengett a föld legutóbb, az élő beszámolókból kimaradó pontos paramétereket (az epicentrum pontos helye, erősség, stb.) is megkaphatja a http://twitter.com/earthquake webcímen.