Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Alig pár órával azután, hogy a nagyhatalmak elítélték hétfői kísérleti atomrobbantását, Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki. A két rövid hatótávolságú rakétát az ország a keleti partjáról indították útnak.
Vágólapra másolva!

Újabb rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel Észak-Korea, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte hétfői kísérleti atomrobbantását és rakétakilövéseit. A kommunista diktatúra két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki egy bázisról a keleti partján - jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség. Hétfőn az atomrobbantás után három, kedden két rakétát lőttek ki. A keddiek közül az egyik víz-levegő, a másik föld-levegő rakéta volt a Yonhap szerint.

Eközben az ENSZ büntetőszankciók bevezetését fontolgatja Phenjan ellen. A BBC szerint a diplomaták kemény intézkedéseket szorgalmaznak. A hétfői atomkísérlet több szakértőnek Hirosimát juttatta eszébe. (Erről bővebben itt olvashat.)

A nagyhatalmak elítélték a hétfői nukleáris robbantást. Barack Obama amerikai elnök szerint az észak-koreai atomfegyverprogram fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra. A BBC szerint Obama telefonon biztosította támogatásáról a közeli Japán, valamint Dél-Korea vezetőit.

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint Phenjan a robbantással egyértelműen megsértette az 1718-as ENSZ-határozatot, amelyben Észak-Korea első, 2006 októberi atomrobbantása után rótt ki szankciókat a rezsimre.

Válaszul Phenjan közölte, hogy az Egyesült Államok a januárban hivatalba lépett Barack Obama elnöksége alatt is ellenségesen viselkedik velük szemben, Észak-Korea hadserege és lakossága azonban felkészült egy esetleges amerikai támadás visszaverésére.

Dél-Korea kedden bejelentette, hogy csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló amerikai kezdeményezéshez, válaszul az atomrobbantásra. Észak-Korea nemrégiben figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntést hadüzenettel felérő lépésnek tekint.

A 2003-ban útjára indított kezdeményezés (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve PSI) nem irányul egyetlen konkrét ország ellen sem. Célja a vegyi, biológiai és atomfegyverek terjedésének, a nukleáris és rakétatechnika kereskedelmének megakadályozása. Észak-Korea azonban úgy tekinti, hogy a PSI elsősorban ellene irányul.