Vágólapra másolva!
Kelet-Európa gazdaságai rémes állapotban vannak, de a teljes összeomlás veszélye egyre kisebb - legalábbis erre következtet a Moody's a mind kisebb kockázati felárak nyomán.
Vágólapra másolva!

Kelet-Európát már nem fenyegeti pénzügyi összeomlás veszélye, s bár a legtöbb ottani ország recessziós évet zár az idén, a felár egyre kisebb, amit a befektetők kérnek pénzükért a keleti adósságok vásárlásáért cserébe - mondta a Moody's hitelminősítő egyik vezető elemzője csütörtökön. Emögött az áll, hogy a jelek szerint a magánbefektetők és a bankok folytatják a finanszírozást, megvannak a biztosítékok a külföldi pénzintézetek részéről arra, hogy elkötelezettek maradnak Kelet-Európában

Dietmar Hornung, a Moody's szuverén adósságelemzője úgy véli, a finanszírozók aggodalm enyhül, ugyanakkor megjegyezte, hogy a kelet-európai államok gazdasága még "rémséges állapotban" van, és fellendülésük a világgazdaság felvirágzásától függ. Jelenleg a globális visszaesés sújtja Kelet-Európát. A Moody's nem aggódik a keleti térség államainak költségvetési deficitje miatt, mert "könnyű dolguk" lesz majd konszolidálni államháztartásukat, ha beindul a gazdasági fellendülés.