Kellemes meglepetés a Richtertől

Vágólapra másolva!
Az árbevétel 17 százalékos emelkedése mellett csaknem duplájára emelkedett az idei első félévben a Richter adózott eredménye. A pénzügyi soron több mint 7 milliárd forintos a javulás, elsősorban a forint árfolyamának változása miatt. A piac ennél szerényebb profitra számított.
Vágólapra másolva!

A Richter árbevétele az idei első félévben 134,539 milliárd forintot tett ki, ami 17,2 százalékos növekedést jelent 2008 azonos időszakához viszonyítva. A cég piacainak többségén jellemző, jelentős devizaárfolyam-leértékelődésekkel járó gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatást
gyakorolt az euróban, illetve dollárban kifejezett árbevételre. Ezt a kedvezőtlen hatást ellensúlyozni tudta a két legnagyobb export piacon, Oroszországban és az Egyesült Államokban elért számottevő árbevétel-növekedés - áll a Richter közleményében.

Magyarországon 2009 első félévében 15,882 milliárd forint árbevételt realizált a vállalat. Míg a 2009. első negyedévi forgalom még jelentősen emelkedett, a második negyedév forgalma a bázisév hasonló időszakában elért szinten maradt. A megtorpanást főként a kormány által a támogatási rendszerben végrehajtott, a keresletet visszafogó változások magyarázzák.

A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel 2009 első hat hónapjában 407,9 millió euró volt, ami 3,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az üzleti eredményhányad a vizsgált időszakban a bázisidőszaki 16,8 százalékról 20,3 százalékra nőtt. Az adózott eredmény 27,704 miliárd forint volt, ami forintban mérve 105,1 százalékos növekedést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva, amely az üzleti eredményen túl a pénzügyi tevékenységen belül realizált tételek pozitív hatásának tudható be: a Richter pénzügyi tevékenységének eredménye 2,237 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4,769 milliárd forintos veszteséggel, azaz az árfolyamhatás miatt több mint 7 milliárd forinttal javult ez a szaldó.

A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva 2009 első hat hónapjában 1492 forint/részvény volt, ami forintban számítva 111,7 százalékos növekedést jelent a bázisidőszaki értékhez képest.