Vágólapra másolva!
Hiába a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség, kevesen választják a katonai pályát. Jelenleg 1600 közkatona és 1200 tiszthelyettes hiányzik a Magyar Honvédségnél - tudósít az MR 1 Kossuth Rádió.
Vágólapra másolva!

Hivatalos adatok szerint jelenleg 1600 közkatona hiányzik a rendszerből, de tiszthelyettesekből is legalább 1200-ra lenne még szükség. A hiány oka a rossz munkaerőmegtartó-képesség, ami valószínűleg abból is ered, hogy alacsonyabb beosztásban nem túl vonzó a fizetés, és gyenge, ellentmondásos a honvédségnél az ösztönző rendszer.

Bár a gazdasági válság hatására megnövekedett a munkanélküliség, és ez javíthatna a sereg munkaerőpiaci helyzetén, a honvédségnél csak átmeneti javulást várnak. Abban ugyanis a haderőnél is biztosak: akik a katonai szolgálatot csak az egyéb lehetőségek hiányában választják, előbb-utóbb valószínűleg elhagyják a sereget.

A biztos munkával kampányolnak

A honvédség a toborzásnál felhívja a figyelmet például arra, hogy a versenyszférával összehasonlítva biztosabb munkahely várja a jelentkezőket, hogy a katonák társadalmi megítélése az utóbbi időben javult, valamint, hogy egy esetleges külszolgálat, és ezáltal egy magasabb fizetés lehetősége szinte az egész állomány számára elérhető.