Őszi karrierrendezvények: indul az állásvadászat

Vágólapra másolva!
Októberben és novemberben az álláskeresők legalább tucatnyi rendezvényen építhetnek személyesen kapcsolatot a munkaerőt kereső cégekkel. Egyetemi állásbörzék, németországi munkára toborzás, nemzetközi állásfórum várja az érdeklődőket Veszprémtől Debrecenig. Listánkat folyamatosan bővítjük. 
Vágólapra másolva!

Kis szerencsével és gyorsasággal még megcsíphető a részvétel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szeptember 24-i, ausztriai vendéglátós munkára toborzó rendezvényére. Az osztrák munkáltatók ezúttal németül jól beszélő, legalább 2-3 éves gyakorlattal rendelkező szakácsokat, felszolgálókat és szobaasszonyokat keresnek. Hasonló feltételekkel startol az október 6-7-i rendezvény: igaz, akkor Németországba várják a jelölteket. Ugyancsak a külföldi munkát népszerűsíti a "Nemzetközi Információs - és Állásbörze", amelyet első alkalommal tavaly tartottak. Akkor az EU-s tagországok állami és magán munkaközvetítői mutatták be kínálatukat és szolgáltak tanácsokkal a kijutáshoz.

Egyetemi állásbörzék futószalagon

Az őszi szezon azonban nem csak a munkatapasztalattal rendelkezőknek tartogat ajánlatokat. Október 7-én nyitja meg kapuit a Budapesti Corvinus Egyetem "Karrier Expo" nevet viselő állásbörzéje. A fővárosban a sort a HVG Karriernapok folytatja: a SYMA csarnokban tartandó rendezvényen főként mérnöki, gazdasági területen dolgozók találhatják meg a számításukat, de természettudományos végzettséggel vagy bölcsészként is horogra akadhat ajánlat. Mérnököknek és informatikusoknak jó hír, hogy idén sem marad el a Budapesti Műszaki Egyetem állásbörzéje. Az egyetem "K" épülete két napon át, október 28-29-án várja az állásvadászokat és a gyakorlati helyeket keresőket.

Nem csupán Budapesten, hanem több vidéki egyetemi városban is tartanak állásbörzét: október 15-én Szegeden, október 27-én Gödöllőn, november 3-án Veszprémben és november 11-én Debrecenben.

Ami egy állásfórumon tanulható

Hogy miért érdemes ellátogatni egyetemi, főiskolai állásbörzére? A börzék többségén alkalom nyílik megismerni a cégeket bemutatkozó előadások, prezentációk keretében. Próbainterjúkon vehetünk részt, teszteket tölthetünk ki, hogy megtudjuk, hol tartunk a karrierépítésben, az álláskeresésben, milyen készségeink használata vezet a leginkább eredményre és min kell még változtatnunk. Szakavatottak segítségével az önéletrajzokban mutatkozó hiányosságokat is kijavíttathatjuk: persze csak a valóságnak megfelelő adatokkal érdemes...
Mind a cég, mind az álláskereső számára előnyös a közvetlen, személyes, helyszíni kapcsolatfelvétel. Ilyenkor az állást vadászó friss diplomásnak is van módja benyomásokat gyűjteni a kiszemelt cégről, miközben behozhatatlanul előnyösebb starthelyzetet is teremthet a maga számára. A cégek ugyanis szívesebben hívnak be állásinterjúra egy olyan pályázót, akivel korábban személyesen is találkoztak.

Készülési tippek

Ráadásul nem kizárt, hogy néhány cég már ott, a helyszínen lebonyolít egy interjúkört a legmegfelelőbbnek látszó személyekkel. Érdemes tehát céltudatosan érkezni és a határozatlan nézelődés helyett konkrét lépéseket tenni. Mindig érkezzünk alkalomhoz illő ruházatban és felkészülten. E célnak bőven megfelel valamelyik közkedveltebb hétköznapi ruhadarabunk szalonképes változata.
Nem árt a cégből sem felkészülni. Már az érdeklődéskor tudnunk kell, milyen szektorban tevékenykedik, mivel foglakozik, mit állít elő-emellett világosan meg kell tudnunk fogalmazni, miért éppen náluk dolgoznánk szívesen. Motiváltságról, ambiciózus hozzáállásról tanúskodik, ha vannak értelmes kérdéseink: olyat azonban semmiképpen ne tegyünk fel, amire a válasz a cég weboldaláról is megtudható. Így ugyanis könnyen tájékozatlannak vagy felületesnek tűnhetünk a cégképviselő szemében. Tudatos felkészüléssel sokat lendíthetünk az álláskeresés sikerén: ezért jó, ha rögtön kinyomtatott önéletrajzokkal felszerelkezve vesszük a standok felé az irányt...

2009. őszi karriernaptár

Szeptember 24.Toborzás ausztriai munkáraFSZH, Budapest, Szeszgyár utca 4.
Október 5-8.BMF ÁllásbörzeBudapesti Műszaki Főiskola
Október 6-7.Német munkaerő-toborzásFSZH, Budapest, Kálvária tér. 7.
Október 7-8.Corvinus Egyetem - "KarrierExpo"Budapest, Fővám tér
Október 8-14.SZTE Őszi Állásbörze Felkészítő Napok Szegedi Tudományegyetem
Október 15.SZTE Őszi ÁllásbörzeSzegedi Tudományegyetem
Október 15-16.HVG ÁllásbörzeBudapest, SYMA Rendezvényközpont
Október 17.Nemzetközi Információs - és ÁllásbörzeBp, Krisztina krt. 55. (Magyar Telekom Székház)
Október 27.Térségi és Egyetemi ÁllásbörzeSzent István Egyetem, Gödöllő
Október 28-29.Műegyetemi ÁllásbörzeBME, Budapest, Műegyetem rakpart
November 3.Pannon BörzePannon Egyetem, Veszprém
November 11.Debreceni Egyetem ÁllásbörzeDebreceni Egyetem
November 12-13Szociális ExpoBp., angyalföldi József Attila Műv.Közp.

Takács Gabriella