Adóemelésre kényszerülhet a német kormány

Vágólapra másolva!
Két éven belül jelentős adóemelésre kényszerül a következő német kormány, amelynek nem lesz más választása az államháztartásban tátongó hatalmas lyukak miatt - jósolta az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet vezetője egy hétfőn megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Klaus Zimmermann, a DIW igazgatója szerint az adócsökkentés ígéretével kampányoló Szabad Demokrata Párt (FDP) és a konzervatív CDU-CSU már formálódó koalíciója az új kormány hivatalba lépése után "taktikai megfontolásokból kisebb adóreformot hajt végre", de legkésőbb 2011-ben jelentős mértékű adóemelésre kényszerül majd. "Elég nagy pimaszság lenne, ha a pártok rögtön a választás után megszegnék ígéreteiket, és csökkentés helyett emelnék az adókat" - mondta Zimmermann a Thüringer Allgemeine című lapnak.

A DIW vezetője szerint az adóemelésnek nincsen alternatívája, mert az államháztartási egyensúlyának további romlásával kell számolni. "Az óriási lyukakat hosszabb távon csakis az adóteher növelésével lehet betömni" - mondta Zimmermann. A szakértő úgy látja: a forgalmi adó emelésével lehetne a legnagyobb bevételre szert tenni, és a vagyonadó bevezetése is eredményre vezethet, ezt azonban a - sokáig a jómódúak pártjának számító - liberális FDP és a konzervatívok koalíciója bizonyoson nem tudná keresztülvinni.

Szóba jöhet még az adókedvezmények leépítése. "Úgy 10 milliárd eurót lehetne így megtakarítani, ez azonban túl kevés" - mondta a gazdaságkutató szakember, aki szerint Németország "mintha végig csak mulatozott volna az utóbbi időben, és hatalmas pénzeket ölt különböző mentőprogramokba, spórolás helyett. Nem takarékoskodtunk, amikor megvolt rá a lehetőség. Ez a vonat már elment" - mondta Klaus Zimmermann.

A szeptember végi országos parlamenti választásokon győztes CDU-CSU hétfőn kezdett kormányalakítási tárgyalásokba a liberálisokkal, akik az utóbbi 11 évet ellenzékben töltték.