Újra felpörög a kínai gazdaság

Vágólapra másolva!
Kína a legfrissebb adatok fényében várhatóan képes teljesíteni 2009-ben az éves 8 százalékos GDP-növekedést. A kormány is tisztában van azonban azzal, hogy sok nehézség terheli az ország gazdaságát.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság 8,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, az első kilenc havi emelkedés 7,7 százalék volt. Kína teljesíteni fogja az évi 8 százalékos GDP-növekedési tervét - jelentette be a kínai országos statisztikai hivatal csütörtökön.

Li Hsziao-csao, a hivatal szóvivője közölte: Kína bruttó hazai terméke (GDP) az év első kilenc hónapjában elérte a 21,78 ezer milliárd jüant, ami mintegy 3,18 ezer milliárd dollárnak felel meg.

A kínai kormány azután, hogy az ország exportorientált gazdaságának bevétele radikálisan csökkent a gazdasági válság miatt, 4 milliárd jüanos (586 milliárd dollár) kétéves gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki.

Kína ipari termelése 12,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, 2008 ugyanazon időszakához képest, és éves összehasonlításban 8,7 százalékkal emelkedett az év első kilenc hónapjában. Január és augusztus között a legnagyobb ipari termelők nyeresége 1,67 ezer milliárd jüan volt (246,28 milliárd dollár), ami 10,6 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak Kínában 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, míg a termelői árak 6,5 százalékkal estek vissza. Szeptemberben a havi infláció 0,4 százalék volt, éves összehasonlító adatot erre a hónapra nem közöltek.

A kínai kormány minapi ülésén foglalkozott a gazdaság helyzetével, és a miniszterelnök Ven Csia-pao nyilvánvalóvá tette, tudják, hogy sok nehézség és probléma terheli az ország gazdasági fejlődését. A megoldásra váró feladatok között említette az ipari túltermelést, az új iparágak bevezetésének szükségességét, a hitelképesség fenntartását és a munkanélküliség alacsony szinten tartását.