Vágólapra másolva!
H1N1-vírust mutattak ki egy a közelmúltban elhunyt 18 éves fiú szervezetében - erősítette meg az [origo] értesülését az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium. A fiú a tizedik magyar áldozat, akinek a halála összefügghet az újinfluenzával, egyelőre azonban nem tudni, hogy a halált konkrétan a vírus okozta-e.
Vágólapra másolva!

Kimutatták a H1N1 vírust egy többszörösen fogyatékos, 18 éves fiatalember mintáiban, aki a közelmúltban halt meg Magyarországon - erősítette meg az [origo] értesülését az Egészségügyi Minisztérium hétfő délután. A fiú a karcagi Kátai Gábor Kórházban vesztette életét, a de egyelőre még nincs róla boncolási jegyzőkönyv - mondta az [origo]-nak Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője.

Jegyzőkönyv hiányában a halál okát sem lehet még pontosan megmondani, bár az biztos, hogy a vírus jelen volt a szervezetében - tette hozzá. Ha a vírusnak, vagy az általa okozott szövődményeknek köze volt a halálához, akkor ő a H1N1 tizedik magyar áldozata.

A fiú súlyos alapbetegségekben is szenvedett, és olyan súlyos volt az állapota amikor kórházba került, hogy hiába próbáltak az orvosok segíteni, pár óra múlva meghalt - mondta Nagy Mihály, a kórház főigazgatója a Független Hírügynökségnek. Az elhunyt fiatalembertől levett mintából a laboratórium kimutatta a H1N1 vírust.

A fiú egy fogyatékosok számára fenntartott tiszafüredi otthonból került kórházba, eredetileg nem a vírus miatt. Az [origo] az otthonban telefonon elérte a fiú édesanyját, aki közölte, hogy fia november 21-én halt meg. Az asszony ugyanakkor határozottan állította, hogy fia halálának nem volt köze a H1N1-hez, nem volt fertőzött sem ő, sem más az otthonban.

Az [origo] úgy tudja, hogy a vírust csak később fedezték fel, eredetileg valóban nem fertőzés miatt szállították kórházba az áldozatot. Az Egészségügyi Minisztérium az édesanya állításait nem tudta kommentálni, az ugyanakkor biztos, hogy a minisztérium és az asszony is ugyanarról a 18 éves fiúról beszél, mivel az otthonból senki más nem halt meg az utóbbi időben - állította a gyerek édesanyja.