Vágólapra másolva!
A kameruni honlapokon barangolva van kitéve az internetező  legnagyobb veszélynek, de a .com végződésű szájtokon is érdemes óvatosnak lenni. A legtöbb spam .info-ra végződő webcímekről érkezik, arra pedig, hogy egy letöltött program kártevőt rejtsen,  a román weboldalak esetén van a legnagyobb esély, és léteznek kimondottan veszélyes keresőkifejezések is - derül ki a McAfee cég tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő társaság a domainvégződések alapján készített térképet a világhálóról, mérései szerint az összes internetes domain 5,8 százaléka rejt kártékony tartalmat, ami tavalyhoz képest növekedést jelent, ekkor ugyanis ez az arány csupán 4,1 százalék volt.

Kamerun és Románia: veszélyes helyek a neten

A legnagyobb kockázatnak az internetezők a .CM, vagyis a kameruni végződésű honlapok felkeresésekor vannak kitéve, ezeknek 36,7 százalékát kínál kockázatos tartalmat - tavaly még a hongkongi (.HK) oldalak voltak a legveszélyesebbek, mostanra azonban ezek körében jelentős javulást ér el az ország, mindössze 1,1 százalékuk veszélyes.

Ugyancsak érdemes vigyázni a .COM-ra végződő oldalakon, melyek 32,2 százaléka szolgál kártevőkkel, míg a román (.RO) webhelyeken leginkább a letöltésekkel érdemes vigyázni, a statisztikák szerint ezek 21 százaléka tartalmazott vírusokat, kémprogramokat, vagy reklámokat megjelenítő szoftvereket (adware). Spamek tekintetében a .info-ra végződő domainek a csúcstartók, ezekről érkezik a legtöbb levélszemét, a globális kéretlen reklámüzenet-forgalom 17,2 százaléka.

Forrás: [origo]
Itt megnézheti a McAfee interaktív onlineveszély-térképét



Itthon alig van kártékony szájt

Nem kell túlságosan aggódni a magyar tartalmakat böngésző hazai internetezőknek, mivel a McAfee kártevőtérképe szerint a .hu-ra végződő oldalaknak csupán 0,6 százaléka tartalmaz kártevőt, a letöltések terén pedig 3 százalékos a kockázatos domainek aránya.
A legnagyobb biztonságban a .GOV-ra végződő kormányzati, a .EDU-ra végződő oktatási, illetve a .JP-re végződő japán, a .IE végű ír, és a .HR-es horvát honlapokon vannak az internetezők a társaság statisztikái szerint.

Képernyővédőre a legveszélyesebb rákeresni

A veszélyes domainek mellett a McAfee kutatói a webkeresőkbe begépelt kifejezéseket is vizsgálták, ugyanis manapság már a kártevők terjesztői is előszeretettel használják ki a keresőoptimalizálás nyújtotta előnyöket káros szoftvereik terjesztéséhez. A statisztikák elkészítéséhez 2600 népszerű keresőkifejezést elemeztek, mindegyikük esetében az ismert webkeresők által listázott első öt találatot vizsgálták meg.

Az eredmények alapján a keresők találati oldalain összességében 250 linkből mindössze négy mutat kockázatos szájtra. Az elkészült statisztikák szerint a "képernyővédő" (screensaver) kifejezésre és variánsaira keresni jelenti a legnagyobb kockázatot, de a szokásosnál veszélyesebb kifejezés még az "ingyenes játék" (free games), illetve az "otthonról való munkalehetőség" (work from home), illetve Rihanna, az énekesnő nevére rákeresni. Érdekes módon bár a Viagra potencianövelő szer után való kutatás nyomán a felhasználók nagy eséllyel landoltak kártékony oldalakon, mostanra azonban ez már lecsengett, már koránt sem ez a kifejezés a legveszélyesebb a listán.