Vörös rizzsel a magas koleszterinszint ellen

Vágólapra másolva!
Több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a vörös rizs rendszeres fogyasztásával a vérkoleszterin hatékonyan csökkenthető.
Vágólapra másolva!

A kínai orvoslás a vörös rizst legalább 800 éve alkalmazza különféle betegségek kezelésére. Különleges színét a Monascus purpureus élesztőgombának köszönheti.

A korszerű kémiai kutatásnak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a vörös rizs egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek. A monakolin K és a gyógyszeripar által előállított, azonos szerkezetű lovasztatin egyformán alkalmas a "rossz" LDL koleszterin normális értékre történő leszorítására. (A "rossz" LDL koleszterin magas vérszintje a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője.)

A sztatin gyógyszer megfelelően ellenőrzött vizsgálatai az orvosi szakirodalomban jól ismertek, de most Julie M. Sease, a Medscape gyógyszerészeknek szóló kiadásában ismertette azokat a tudományos vizsgálatokat is, amelyek a vörös rizs rendszeres fogyasztásáról szóló tapasztalatokat dolgozzák fel.

A kísérletek során az önként jelentkező résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy vörös rizst fogyasztó csoportba, vagy azok közé, akik hasonló színűre festett, de közönséges rizst kaptak ugyanolyan mennyiségben.

A napi egy-két gramm rizst a vizsgálati alanyok néhány hónapig ették. Mindegyik vizsgálat bizonyította, hogy a vörös rizs jól értékelhetően csökkentette a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét.

A gyógyszerészeknek írt tájékoztatóban külön említik azt a megfigyelést, amely két amerikai szívgyógyász, David Becker és Ram Gordon nevéhez fűződik. Ők olyan betegeiknek adták a vörös rizst, akiknek a koleszterin szintjét szívpanaszaik miatt fontos volt leszorítani, de a sztatin gyógyszereket mellékhatások miatt nem szedhették. A szívbetegek fél évig voltak a diétán, a vörös rizs hatóanyagot napi 3,6 grammnyi adagban fogyasztották. A megfigyelés végére a vörös rizst evő betegek koleszterinje átlagosan 21 százalékkal lett alacsonyabb.