Az aggódó állam törheti össze a makacs tini álmát

Vágólapra másolva!
Hat évesen jachtja volt, 13 évesen átszelt egy tengert, 14 évesen pedig föld körüli útra akart indulni egyedül, a hatóságok azonban közbeszóltak. Az őt ismerők szerint nem csoda, hogy kiborult, és feltehetően emiatt repült egészen a karibi szigetvilágig a holland Laura Dekker, akit kedden hoztak haza. A lány attól fél, elúszik az álma, mert amíg ő a hatóságokkal viaskodik, a világ túloldalán két tinilány a legfiatalabb Földkerülő vitorlázó címére tör.
Vágólapra másolva!

Fiatal kora óta a vitorlázásról álmodik, de nem csak álmodozik, hanem aktívan gyakorolja is a sportot Laura Dekker. 14 évesen akart világkörüli vitorlásútra indulni idén szeptemberben, de a hatóságok nem hagyták. A holland tinédzser most azért került a lapok címoldalára, mert múlt csütörtökön nyoma veszett.

Egy ideig eltűntként keresték. Felmerült, hogy mégis elindult az útra - amelytől a gyámügyi hivatal és egy bírósági ítélet is eltiltotta -, de hajója, a Guppy nevű nyolcméteres dán vitorlás békésen horgonyzott kikötőjében. A lányt vasárnap találták meg St. Maarten szigetén, a Holland Antillákon, és kedden hajnalban haza is érkezett. Váratlan utazásának okáról egyelőre nem lehet tudni semmit, bár apjának hagyott egy levelet, ezt nem hozták nyilvánosságra. Az őt ismerők szerint feltehetően csalódottsága vette rá az utazásra.

Volt egy álma

"Azt hiszem, tudjuk az okát. Volt egy álma - a világkörüli út -, és ez elúszott. Végül összeomlott a fokozott érdeklődés rá nehezedő súlya alatt" - nyilatkozta Joost Lanshage, a holland ifjúságvédelem utrechti irodájának munkatársa, akit még nyáron rendeltek ki Dekker mellé személyes felügyelőként. Mariska Woertman, a család szóvivője szerint Laura Dekker már attól tart, hogy még 2010-ben sem engedik majd útra kelni. "Az egész helyzet és az is nyomasztotta, hogy mindenki akart valamit tőle. Már nem volt olyan biztos benne, hogy egy napon tényleg elvitorlázhat. Remélem, most tisztázhatjuk a dolgokat, a fejében és a szívében is. Ez nagyon megterhelő neki érzelmileg" - mondta Woertman.

Laura nagyszülei szerint a hatósági huzavona miatt teljesen megváltozott a lány. "Egy pozitív és válallkozókedvű fiatal lányból zárkózott, a felnőttekbe vetett hitét elvesztő lány lett" - írták a holland Volkskrantnak. A nagyszülők szerint emiatt az ifjúságvédelem a felelős, amely többször fenyegetőzött már azzal, hogy elveszik apjától. Váratlan elutazására és romló iskolai teljesítményére hivatkozva az ifjúságvédelmi hatóság kezdeményezte, hogy vonják meg apja felügyeleti jogát és vagy kerüljön édesanyjához a lány, vagy vegyék állami gondozásba. Erről szerda délután, rendkívüli tárgyaláson dönt az utrechti bíróság.

Tengeri tini

Az Új-Zéland partjainál, egy jachton született Laura életének első négy évét az óceánokon töltötte: azóta elvált szülei akkor éppen hét éves világkörüli hajóúton voltak. A vitorlázás mélyen beleivódott, hat évesen már egyedül vitorlázott Optimist dingijével a tavon, amely mellett éltek. Hat évesen saját jachtot kapott - a Guppyt - tízévesen ezzel vitorlázott át az IJsell-tavon kétszer is.

Forrás: AFP
Útra készen

Tizenhárom és fél évesen úgy gondolta, hogy felkészült első nagyobb tengeri útra, és idén májusban Angliába hajózott. "Ilyen hosszú ideig egyedül a tengeren, a szélben, esőben és hullámok között kigyógyul" a Föld körüli út utáni álmodozásból - mondta apja honlapja szerint. Csakhogy inkább megjött az étvágya.

"A szüleim mindit tudták, hogy ez volt az álmom. És fiatalon akarom megcsinálni, hogy rekordot dönthessek. Kezdetben azt kérdezgették, hogy biztos vagyok-e benne, hogy meg akarom csinálni. Ők körbevitorlázták a Földet, úgyhogy tudják, mi történhet, és hogy nem csak mókából áll az egész, ezt én is tudom. De kitartottam elhatározásom mellett, úgyhogy azt mondták, jól van, segítünk" - olvasható honlapján.

Akadékoskodó hatóságok

Angliai útján került először szembe a hatóságokkal. A britek ugyanis őrizetbe vették, miután a lowestofti kikötő - ahova egyedül érkezett, és saját hajóján aludt -, könyvtárosa kihívta a rendőröket, amikor kiderült számára, hogy a holland tinivel nincs felnőtt. A britek végül egy gondozóotthonba vitték éjszakára, miután apja - aki a válás óta neveli - elutasította, hogy érte menjen, azzal érvelve, hogy képes egyedül hazahajózni a lány. Végül mégis érte ment, és elkísérte a hazaúton.

Idén júliusban apja engedélyt kért a holland oktatási hivataltól, hogy a Laura két évig magántanulóként folytathassa iskolai tanulmányait. Hollandiában tankötelezettség van, a szülők ugyanakkor - ha hosszú időre el akarnak utazni - maguk is taníthatják a gyereket, egy oktatási csomag segítségével. Csakhogy Laura egyedül utazott volna, és önmagát nem taníthatja, ezért ezt a kérést elutasították, majd világkörüli vitorlázás terveire felfigyelő holland gyámügy is lépett, és augusztusban gyámügyi felügyelet alá helyezte a lányt, aki szeptemberben szeretett volna elindulni útjára.

Forrás: AFP

Felelőtlen szülők és gondoskodó állam

A döntés előtt a holland gyermekvédelmi tanács közölte, félő, hogy a lány döntését nagyban befolyásolta, hogy apja kedvére akar tenni. "Laura elvált szülők gyermeke, és ez természetes, hogy egy korabeli gyermek nagyon lojális ahhoz a szülőhöz, akivel együtt él. Vajon mennyire azonosul saját apjával, aki jó hajósnak számít?" - kérdezte Richard Bakker a tanács munkatársa.

A gyámügyi döntést megfellebbezték, de az utrechti bíróság elutasította, és helyben hagyta, hogy a lány az iskolai év végéig, 2010. július elsejéig nem indulhat útnak. Hajózási jártasságát nem kérdőjelezték meg, de hiányosnak találták a biztonsági intézkedéseket, és azt is, hogy nincs tapasztalata az alvásbeosztásban. Egy egyedül vitorlázó ugyanis nem alhat végig egyetlen éjszakát sem nyugodtan.

Ügye nyomán fellángolt a vita Hollandiában a gyermekek jogairól és szabadságáról, a szülők és az állam felelősségéről. "Mondhatjuk, összetört az álma is, és a figyelem, ami emiatt rá irányult, semmiképp nem tesz jót egy 14 éves lánynak" - idézte a brit Guardian Elly Laanent, az utrechti gyerekvédelmi iroda vezetőjét. Apja, Dick Dekker - akit az ifjúságvédelem felelőtlennek tart -, mindenben támogatja a lányt, míg édesanyja szerint technikailag ugyan képes lenne megcsinálni a nagy utat, de ő félti a magánytól, és aggódik a kikötőbeli biztonságáért.

Álmok kergetői vagy rekordhajhászok?

Laura egyelőre kérdéses rekordkísérlete nem egyedülálló. Érdekes módon az utóbbi hónapokban megszaporodtak a hasonló próbálkozások. Csak idén kétszer döntötték meg a Föld magányos körbehajózásának tíz éve fennálló korrekordját.

Forrás: AFP
Perham, a jelenlegi rekorder

Jesse Martin ausztráliai fiatalember 1999-ben 18 évesen hajózta körbe a Földet, ezzel akkor a legfiatalabb vitorlázó volt, aki teljesítette a távot. Ő megállás és segítség nélkül tette meg az utat (amelyet azóta sem csinált utána nála fiatalabb), de rekordját idén kétszer is megdöntötték.

Zac Sundreland, egy kaliforniai hajóépítő fia, idén júliusban fejezte be Földkerülését. Ő volt az első 18 év alatti magányos világkerülő. Alig hat héten belül azonban az ő rekordja is a múlté lett, amikor a brit Mike Perham - idén augusztusban - révbe ért Portsmouthban. Perham alig 17 és fél éves volt ekkor.

Perham várhatóan nyolc hónapig birtokolhatja a legfiatalabb magányos világkerülő címét, októberben ugyanis már útnak indult az ausztrál Jessica Watson, aki most 16 éves, és éppen nagy ködben hajózik a Horn-fok felé, amelytől 2300 tengeri mérföld (4200 km) választja el. Ő hat hónap alatt, megállás nélkül akar körbeérni. Watson várható rekordjára törne Dekker, aki alig várja, hogy kihajózhasson, illetve Zac Sunderland most 16 éves húga, Abby is, aki várhatóan a karácsony utáni napokban indul útnak.

"Ha látod, hogy valaki megcsinálja, te is meg akarod csinálni. És minél többen teszik meg, még többen akarják majd" - mondta Perham a kihívásról. Arról, hogy hamarosan az ő rekordja is a múlté lesz azt mondta, "nem az a lényeg, hogy meddig tartom a rekordot, hanem a megszereztem".

Forrás: AFP
Watson a köddel küzd

"Tizenkét éves koromban jött az ötlet. Ez nem akármilyen rekordról szól, hanem az álmom beteljesítéséről - mondta Jessica Watson - és ha ez együtt jár egy rekorddal, akkor az csak bónusz". Honlapjának címe ugyanakkor némileg ellentmond ennek: youngestround.com (kb. legfiatalabban körbe).

És hogy mi motiválhatja az álmok megvalósításán kívül azt, aki ilyen útra indul? "A vitorlázás páratlan szabadságérzetet ad, azt hiszem főleg ez a varázsa. Bárki, akármilyen idős vagy akármilyen fizikai állapotban legyen is, képes vitorlázni és megízelni ezt a szabadságot. És amikor a hajó orrát a távoli horizont felé irányítod, felötlik benned egy mindinkább erősödő érzés, ami azt sugallja, hogy meg ne állj" - idézte a Guardian a brit Ellen MacArthurt, aki 2005-ben minden előző próbálkozónál gyorsabban kerülte meg a Földet egyedül vitorlásán.