A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról

Vágólapra másolva!
Éjszaka fél négy, az ügyelet legkritikusabb időszaka. Kétségbeesett húsz év körüli lány érkezik, eltűnt testében a tampon - állítja.
Vágólapra másolva!

Elmagyarázom neki, hogy a méhszáján lévő nyíláson át a tampon nem tud bekerülni és elveszni a hasüregben. Megmutatom neki azt a guggoló pozíciót, amelyben könnyedén el tudta volna távolítani felcsúszott tamponját - erre ő megmutatja hatalmas műkörmeit. Meggyőzött, azokkal tényleg nem tudta volna ezt a problémát otthon megoldani. De az ilyen extrém eseteken túl is gyakran találkozom tájékozatlansággal a tamponhasználat kapcsán. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket!

Kik használhatnak tampont?


Megfelelő méretben bárki, hiszen még a szűzhártyán is van akkora nyílás, amelyen keresztül feltehető illetve kiszedhető, anélkül, hogy az sérülne.

Milyen tampont válasszunk?


Fontos a jó minőség, és a szükséges, de minél kisebb méret.

Mikor kell cserélni, és egyáltalán, miért van erre szükség?


A tampont legalább 3 óránként, illetve mielőtt átázna, cserélni kell. Éppen a gyakori csere miatt kényelmesebb éjszakára betétet választani. Ezzel előzhetjük meg az úgynevezett toxikus sokk szindrómát, ami a tamponhasználat igen ritka, de súlyos szövődménye.

Lehet-e tamponnal úszni?


Én senkinek nem javaslom, hiszen a vér az egyik legjobb táptalaj, amelyen a kórokozók elszaporodhatnak, így sokkal könnyebb fertőzést kapni. A vízi közegek közül talán sós tenger az egyetlen kivétel. Még a kádban fürdőzést is mellőzzük, menstruáció idején inkább zuhanyozzunk.

Mért kell a tamponhasználat előtt is kezet mosni?


Így óvhatjuk meg a hüvelyt a kezünkről bekerülő kórokozóktól.

Javasolja-e a nőgyógyász a tamponhasználatot?


Kényelmes, biztonságos, jó higiéniás termék, de nagyon fontos a fenti szabályok betartása.

Dr. Lőrincz Ildikó