Vágólapra másolva!
Csoknyai István kapitány már annak is örülne, ha a csoportból továbbjutna a magyar férfikézilabda-válogatott a január 19-én rajtoló Európa-bajnokságon. A szövetség előzetesen a középdöntőbe jutást tűzte ki célul, ezt akár egy döntetlennel is teljesítheti az együttes. Ám a felkészülés során a horvátok elleni döntetlen azt bizonyította, szerencsével a merészebb álmok is valóra válhatnak.

A középdöntőbe, azaz a 12 közé jutás a minimális elvárás a magyar férfikézilabda-válogatottal szemben a kedden rajtoló és január 31-ig tartó ausztriai Európa-bajnokságon, a játékosok azonban bíznak benne, hogy akár legjobb hatig is eljuthatnak. A csapat nagyon nehéz csoportba került, de miután három együttes jut tovább, van esély arra, hogy 24-én Innsbruckban is pályára lépjen.

"Reálisan nézve a franciák ellen nincs sok sanszunk, és a másik két együttessel szemben kell megszerezni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Persze a világbajnok ellen sem adjuk magunkat olcsón. Bízunk benne, hogy Bécsújhelyre sok szurkolónk kilátogat, és segít minket" - fogalmazott Csoknyai István, aki szövetségi kapitányként először ül világeseményen a kispadon.

Csoknyai meglepő módon 17 játékossal utazott az Eb-re, a sérülések miatt ugyanis nem tudni, kire lehet szükség. Így nem okozott meglepetést, hogy a hétfői technikai értekezleten csupán 15 játékost nevezett, két kézist pedig azért pihentet egyelőre, hogy kiderüljön, melyik posztra fér rá az erősítés. Az olimpiai bajnok elleni nyitányra ketten - Zubai Szabolcs és Putics Barna - nem öltöznek be. Kettejük közül egyikőjük még szerepet kaphat a kontinensviadalon.

Ami biztos, a balátlövő Grebenár Gábor már nem megy Bécsújhelyre, de miután a csoportmeccsek után két, a középdöntőt követően pedig egy játékos cseréjére lehetőség nyílik, egyáltalán nem biztos, hogy végképp lemarad az eseményről.

"Nehéz a csoportunk, fiatal a csapatunk, így már akkor boldog lennék, ha a csoportból továbbjutnánk" - nyilatkozta a kapitány a kontinensviadal hivatalos kiadványában. Bármilyen meglepő, ezt akár egy döntetlennel is el lehet érni, például, ha két-két vereség után az együttes döntetlent játszana a csehekkel, s jobb gólkülönbséggel a harmadik helyen zárna.

A felkészülési mérkőzések azonban azt bizonyították, a csapatban benne lehet a meglepetés is, a horvátok elleni 30-30-as eredmény az Interwetten-kupán megmutatta a csapatban rejlő potenciált.

A magyar férfi kézilabda-válogatott statisztikája az Eb-csoportellenfelek és az azonos ágon lévő további együttesek ellen:

m

gy

d

v

gk

Utolsó mérkőzés

Franciaország

33

16

2

15

777-735

2009. 01. 22., Eszék:

22-27 (8-13), vb-csoportmérkőzés

Spanyolország

26

12

4

10

609-586

2008. 01. 17., Bergen:

35-28 (14-12), Eb-csoportmérkőzés

Csehország

20

15

1

4

545-497

2009. 01. 09., Plzen:

23-23 (16-16), Újévi-kupa

Németország

23

3

3

17

538-602

2009. 01. 29., Zágráb:

25-28 (13-16), vb, az 5. helyért

Svédország

36

17

3

16

808-810

2009. 01. 25., Zágráb:

31-30 (16-18)

vb-középdöntő, csoportmérkőzés

Lengyelország

63

31

9

23

1399-1369

2010. 01. 08., Bécsújhely:

24-31 (11-11), Interwetten-kupa

Szlovénia

17

9

1

8

471-465

2008. 03. 20., Ózd:

33-29 (15-14), Pannon-kupa



Az elnökség az első hat helyet díjazza: az aranyérem 15, az ezüst 12, a bronz 10, a negyedik hely 7, az ötödik 5, a hatodik pedig 4 millió forint prémiumot ér. Amennyiben a csoportból sikerül a továbblépés, Innsbruckba utazik át a gárda, és ott találkozik majd a német-svéd-lengyel-szlovén négyes három legjobbjával.

A magyar Eb-keret:
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB-Veszprém), Puljezevics Nenad (TSV Hannover-Burgdorf, német).
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-Veszprém), Iváncsik Tamás (MKB-Veszprém)
Jobbátlövők: Krivokapics Milorad (Pick-Szeged), Laluska Balázs (Cimos Koper, szlovén)
Irányítók: Császár Gábor (Chambéry), Eklemovics Nikola (MKB-Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)
Beállók: Gál Gyula (Tatabánya-Carbonex), Schuch Timuzsin (Constanta, román), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo, német), Katzirz Dávid (Pick-Szeged), Putics Barna (GWD Minden, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-Veszprém), Törő Szabolcs (Arrate, spanyol)
Szövetségi kapitány: Csoknyai István
Edző: Vladan Matic

Az első ellenfél az olimpiai és világbajnok Franciaország lesz, amely esetleges Európa-bajnoki sikerével felülmúlná a futballisták nagy sorozatát. Zinedine Zidane-ék 1998-ban vébét, két évvel később Eb-t nyertek, a kézisek ezt teljesítenék túl, s három év alatt minden nagy eseményt abszolválnának.

Claude Onesta kapitány azonban óva int attól, hogy mindenki a Grand Slamről beszéljen, úgy véli, az elbizakodottság olyan gonosz erő, amely a legrosszabb pillanatban teheti tönkre a munkát. "Nem szeretem, mikor erről beszélnek, mi is csupán egy csapat vagyunk a sok közül. Még a gyengébbnek tartott magyarok és csehek ellen sem szabad lazítani, az első fordulókban bármelyik ellenfél képes lehet a meglepetésre."

Forrás: AFP

Persze a franciák lehetnek is mire büszkék: 2005 óta minden világversenyen elődöntőt játszott az együttes, s csupán a 2007-es németországi világbajnokságon nem nyert érmet.

Ráadásul minden sztár bevetésre készen áll, Onesta tizenöt világbajnokot (plusz a világ egyik legjobb beállósának tartott, tavaly Achilles-sérüléssel bajlódó Bertrand Gille-t) nevezett, ennek megfelelően a válogatott könnyedén meg is nyerte az utolsó erőfelmérőt, a Tournoi de Paris-t.

A kapitány egyébként a magyarokhoz hasonlóan 17 játékost visz Bécsújhelyre, s csak ott dönti el, melyik 16-ot nevezi be.

A francia Eb-keret:
Kapusok: Thierry Omeyer (Kiel, német), Daouda Karaboué (Montpellier)
Mezőnyjátékosok: Luc Abalo (Ciudad Real, spanyol), Guillaume Joli (Chambéry), Michaël Guigou (Montpellier), Sébastien Ostertag (Tremblay), Grégoire Detrez (Chambéry), Bertrand Gille (Hamburg, német), Cédric Sorhaindo (Toulouse), Xavier Barachet (Chambéry), Sébastien Bosquet (Dunkerque), Jérome Fernandez (Ciudad Real, spanyol), Guillaume Gille (Hamburg, német), Franck Junillon (Melsungen, német), Nikola Karabatic (Montpellier), Daniel Narcisse (Kiel, német), Didier Dinart (Ciudad Real, spanyol)
Szövetségi kapitány: Claude Onesta

"A fő cél a 2012-es londoni olimpia, ehhez egy lépcsőfok lesz az Európa bajnokság. Már a selejtező is kemény volt, de segített beépíteni az új játékosokat a csapatba. Komoly ambíciókkal készülünk a viadalra, jól sikerült a felkészülés, majd két hét múlva kiderül, hol is tartunk" - nyilatkozta Valero Rivera, a spanyolok szövetségi kapitánya.

Forrás: AFP

Sterbik komoly erősítést jelenthet a spanyoloknak

A legerősebbnek egyértelműen a kapusposzt tűnik, ahonnan ugyan a legendás Barrufet kiesett, de Hombradost a spanyol állampolgárságot felvevő klubtárs, Sterbik Árpád segíti majd. Rivera csupán egy olyan játékost hívott meg, aki nem az Asobal Ligában játszik - Carlos Prieto a német Rhein-Neckar Löwen szélsője -, a keret nagy részét a Barcelona és a Ciudad Real alkotja.

A felkészülés során a hazai tornán a könnyű ellenfelek nem okoztak gondot, a brazilokat 41-19-re, Svájcot 31-24-re, Romániát 33-27-re verte a csapat, majd kimerészkedve az országból a párizsi tornán 30-27-re kikaptak Izlandtól, a bronzmeccsen viszont ismét elverték Brazíliát (32-18).

A spanyol keret:
Kapusok: Jose Javier Hombrados (Ciudad Real), Sterbik Árpád (Ciudad Real)
Mezőnyjátékosok: Julen Aguinagalde (Ciudad Real), Mikel Aguirrezabalaga (Ademar León), Alberto Entrerrios (Ciudad Real), Raúl Entrerrios Rodriguez (Valladolid), Ruben Garabaya (Barcelona), Juan Garcia Lorenzana (Barcelona), Eduardo Gurbindo Martinez (Valladolid), Cristian Malmagro Viana (San Antonio), Viran Morros de Argila (Ciudad Real), Carlos Prieto Martos (Löwen, német), Jose Rodriguez Vaquero (Ciudad Real), Iker Romero (Barcelona), Victor Tomás González (Barcelona), Cristian Ugalde Garcia (Barcelona)
Szövetségi kapitány: Valero Rivera.

Nincs könnyű helyzetben a cseh válogatott sem, amely speciális felkészülést végzett az utolsó másfél hétben, majd egy dániai tornán két vereséggel és egy győzelemmel zárt.

Martin Liptak szövetségi kapitány úgy véli, nem lefutott még a továbbjutás sorsa. "Egy riválist le kell győzni a továbbjutáshoz, s ez sikerülhet. De akkor követnénk el a legnagyobb hibát, ha úgy vélnénk, a sikert a magyarok ellen tudjuk elérni, s csak erre az egy mérkőzésre koncentrálnánk."

Forrás: AFP

Filip Jícha sok csatát megélt már a Kiel színeiben

A csapat Pilsenben edzőtáborozott, s speciális fitnesz edzéseken vett részt, a január 8-10-e közötti négyes tornán 37-30-ra kikapott Szlovéniától, 29-25-re Dániától, de Norvégiát legyőzte 33-28-ra.

"Spanyolország sokat erősödött Sterbik érkezésével, Franciaország az Eb esélyese, plusz Bertrand Gille ismét játszhat, míg Magyarországnál is minőségi változást jelent, hogy Nagy László nem lesz ott az Európa-bajnokságon. Úgy vélem, a spanyolok elleni nyitómeccs nagyon fontos, egy-két győzelemmel elérhetjük céljainkat" - nyilatkozta Karel Nocar, a csapat kapitánya.

A cseh keret:
Kapusok: Martin Galia (Lemgo, német), Petr Stochl (Füchse Berlin, német)
Mezőnyjátékosok: Karel Nocar (Chambéry, francia), Pavel Mickal (Nordhorn, német), Jan Filip (Schaffhausen, svájci), Jan Sobol (Montpellier, francia), Jirí Vítek (Bergischer, német), Ondrej Zdráhala (Karviná), Daniel Kubes (Lemgo, német), Filip Jícha (Kiel, német), Alois Mráz (Wetzlar, német), Jan Stehlík (St. Raphael, francia), Jirí Hynek (Ahlen, német), Tomás Sklenák (Eisenach, német), Václav Vrany (Coburg, német), Kamil Piskac (Dukla Praha)
Szövetségi kapitány: Martin Lipták

Az Eb másik nyolc együttese - Oroszország, Horvátország, Norvégia, Ukrajna, illetve a címvédő Dánia, továbbá Izland, Szerbia és Ausztria közül - talán csak a házigazda lóg ki a sorból, és várhatóan nem igazán tud majd beleszólni a legjobbak küzdelmébe.

Az Eb helyszínei:
Bécs: Stadhalle, 1957-ben nyitott, 11 ezer férőhely, középdöntő I csoport mérkőzései, elődöntő, helyosztók, összesen 14 találkozó
Innsbruck: Olympiahalle, 1961-ben nyitott, 10 ezer férőhely, C csoport mérkőzései, középdöntő II csoport mérkőzései, összesen 15 találkozó
Linz: Intersport-Arena, 2003-ban nyitott, 6 ezer férfőhely, B csoport mérkőzései, összesen 6 találkozó
Bécsújhely: Arena Nova, 1995-ben nyitott, 5 ezer férőhely, D csoport mérkőzései a magyarokkal, összesen 6 találkozó
Graz: Messehalle, 2004-ben nyitott, 5 ezer férőhely, A csoport mérkőzései, összesen 6 találkozó