Elindult a harc az egyik legfontosabb uniós posztért

Vágólapra másolva!
Elnököt keresnek az eurózóna jegybankjának élére, a fő esélyes a német Bundesbank elnöke, de az olasz főbankár is képbe kerülhet. Jól sikerült az IBM tavalyi utolsó negyedéve, Kínában pedig visszafogják a hitelezést. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egyre több jel utal arra, hogy a német bankár, Axel Weber elindította kampányát annak érdekében, hogy elfoglalhassa Európa egyik legbefolyásosabb pozícióját, az Európai Központi Bank (EKB) elnöki székét - írja a Wall Street Journal (WSJ).

A lap szerint a Bundesbank első embere több esetben is erre utalóan jelent meg a nyílvánosság előtt és a német kormányzattól is érkeztek olyan jelek, hogy Webert látnák legszívesebben a frankfurti bank élén, aki amúgy már most is az EKB tanácsának tagja. Az EKB jelenlegi elnöke, a francia Jean-Claude Trichet nyolc éves mandátuma 2001 októberében jár majd le.

Weber vs. Draghi

A WSJ szerint Weber támogatói azzal érvelnek, hogy a német bankárnak nagy a befolyása globális politikai körökben már most is, miközben ellenzői azt hangsúlyozzák, hogy épp a jegybankárok világában lehetnek majd gondjai nem túl diplomatikus stílusa miatt. Weber megválasztásával a német bankárgondolkodás egy tipikus alakja kerülhetne az EKB élére, amivel a bank egyértelmen azt üzenhetné, hogy a deficitekre és az inflációra kiemelten figyelő monetáris politikát lehet várni tőle.

Weber jelölését amúgy az is valószínűvé teszi, hogy az Európai Unió (EU) épp azzal küzd, hogy tagállamai a válságra hivatkozva nem tartják be a hiányelőírásokat, Görögország gyakorlatilag a csőd szélére került az utóbbi hetekben.

A WSJ szerint nem Weber az egyetlen jelölt, ott van ugyanis a listán többek között Mario Draghi olasz jegybankár is, aki szintén elismert gazdaságpolitikus. Mind a kettejüknek van államháztartási gyakorlata is, Draghi pedig a Goldman Sachs egyik vezetője is volt - ez utóbbi akár rosszat is tehet a jelöltségének, a nagy bankok jóhírneve ugyanis sokat kopott a mostani válságban.

IBM, Kína, Wasserstein

A BBC szerda reggel arról írt, hogy a számítástechnikai óriásvállalat, az IBM megemelte 2010-re vonatkozó profitelvárását, miután 2009 utolsó három hónapjában sikeresnek mutatkozott a cég költségcsökkentő stratégiája. Az IBM nyeresége a tavalyi utolsó negyedévben 9 százalékkal tudott emelkedni.

A kínai hatóságok arra utasítottak több nagy bankot is, hogy fogja vissza hitelezési tevékenységét a hónap végéig, mivel az első pár héten nagyon megugrottak a kihelyezések - írja a Reuters.

A Kraft és a Cadbury egyesülése a tavaly elhunyt Bruce Wasserstein utolsó munkájának tekinthető, a veterán tanácsadó volt ugyanis, aki tanácsokkal látta el a Kraftot. A Cadbury végül csaknem 20 milliárd dollárért kelt el, ezzel véget ért a csokiháború - derül ki a Bloomberg cikkéből.