Ingyenes segítség a karrierépítéshez

Vágólapra másolva!
Nem kell feltétlenül pénzt fizetnünk, ha meg szeretnénk tanulni az álláskeresés tudományát. Vannak olyan állami és nonprofit szolgáltatások, amelyek nem kerülnek semmibe, csak utánjárás és jelentkezés szükséges. Hat lehetőséget gyűjtöttünk össze, amivel sikeressé tehető a pályaválasztás, a szakmaváltás vagy jogi segítség szerezhető.
Vágólapra másolva!

A pályaválasztás és az egyetemi szakválasztás előtt álló fiatalokra koncentrál a Felvi.hu Pályaorientációs Tanácsadó szolgáltatása. A fiatalok problémáikat, felmerülő kérdéseiket a [email protected] e-mail címen vethetik fel, akár névtelenül a tanácsadó szakpszichológusnak. Személyes konzultációt is lehet kérni a (06-1-) 477-3131-es telefonszámon.

Álláskereső és vállalkozói tréninget indít a Budapesti Politechnikum

A vállalkozóvá válást és az álláskeresést segíti csoportos képzésekkel a Budapesti Politechnikum Alapítvány. A tanfolyamokra 2010. február 10-ig lehet jelentkezni. A projektgazda alapítvány 2010 áprilisáig összesen 210 vállalkozónak majd tart tréninget. A programok mindemellett kiemelt figyelmet szentelnek a munkaerőpiac hátrányos helyzetű szereplőinek: így az idősebb korosztálynak, illetve a származásuk szerint hátrányosan megkülönböztetetteknek is.

Tavasszal vállalkozónőket fognak tréningezni

A vállalkozónői kört célozza a Life Long Learning Magyarország Alapítvány tavasszal és nyáron megrendezendő ingyenes, Feltűnő Siker programja. A 3 napos tanfolyamot 7 fős csoportokban tartják majd. A képzésre vonatkozó felhívás hamarosan elérhető lesz a www.lifelonglearning.hu weboldalon.

Jogpontokon is kérhetőek ingyenes tanácsok

Akinek nincs pénze jogi tanácsadó megfizetésére, az fordulhat az egy éve uniós pénzből létrejött Jogpont Hálózathoz (www.jogpont.hu). A 144 helyszínen elérhető tanácsadásokon az álláskeresés és az elhelyezkedés, a munkajog, a társadalombiztosítási jog, a vállalkozóvá válás, a cégjog területén kaphatnak térítésmentesen tanácsot a jogsegélyszolgálathoz fordulók.

Álláskereső Klubban tréningeznek a munkahelykeresésre

A pályakezdő, álláskeresőként a helyi munkaügyi kirendeltségeken regisztrálók választhatják az "Álláskeresők Klubja" szolgáltatást is. A minden megyében működő álláskereső tréningen a résztvevők átveszik az álláskeresés legcélravezetőbb módszereit. Önéletrajzot írnak, állásinterjút szimulálnak, majd közösen elemzik és javítják a hibákat. A térítésmentes tréning során az álláskeresők átlagosan 10-12 fős csoportokban, napi 5-6 órán át mélyednek el az álláskeresésben. A 3 hetes tréning hangsúlyozottan 1+2 hétből áll és a második 2 hétben, élesben, gyakorlati terepen vetik be az elméleti részben tanultakat. További előny hogy a résztvevők álláskeresésük időtartama alatt - maximum 3 hónapig - ingyenesen vehetik igénybe a klub eszközeit - a telefont, a számítógépet, az internetet és az álláskeresést ugyancsak segítő újságokat, kiadványokat. Érdeklődni a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen lehet.

Karrier-tanácsadás kismamáknak

A kisgyermekes útkeresőket, a gyesről visszatérőket célozza meg a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány (www.jol-let.com) tanácsadása. Mindössze egy előzetes telefonos bejelentkezésre és időpont-egyeztetésre van szükségük. A konzultációra célszerű mindjárt önéletrajzzal érkezni - ennek segítségével mind a tanácsot kérő, mind a tanácsadó árnyaltabb képet kaphat a helyzetről és a továbblépés módjairól. Az alapítványnál egyébként igény szerint több, egymást követő konzultáción is részt lehet venni, ha szükséges.

Takács Gabriella