Behozhatatlan Janukovics előnye Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett az ellenzéki Viktor Janukovics több mint két százalékkal vezet Julija Timosenko miniszterelnök előtt az ukrán elnökválasztás második fordulójában. Előnye már nagyobb, mint a még nem összesített szavazatok száma. Az ellenfelek kölcsönösen csalással vádolják egymást és tömegtüntetésekkel fenyegetőznek.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai központi választási bizottság szerint Viktor Janukovics, az ukrán ellenzék vezetője megnyerte az ukrajnai elnökválasztást. A bizottság közölte, a politikus előnye behozhatatlan, a még összesítésre váró szavazatok nem változtathatják meg az eredményt.

A testület legfrissebb, 97,7 százalékos összesítés alapján közzétett adatai szerint a vasárnapi második fordulóban Janukovics kapta meg a voksok 48,5 százalékát, 2,6 százalékponttal előzve meg a szavazatok 45,9 százalékát megszerző Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt. A szavazók 4,4 százaléka a "mindenki ellen" kockát ikszelte be a szavazólapon. A részvételi arány a választás második fordulójában elérte a 70 százalékot.

Az oroszbarátnak tartott politikus már vasárnap éjjel, 6 százalékos feldolgozottságnál győzelmi beszédet mondott. Arról beszélt, hogy "új lapot nyit" Ukrajna történelmében, és a vereség elismerésére szólította fel Timosenkót. Timosenko azonban nem adja fel. Hétfői sajtótájékoztatóján közölte, csapata újraszámolja a szavazatokat, és felszólította őket, hogy "harcoljanak minden eredményért, minden papírért, minden szavazatért" - idézte a Reuters. "Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről sem beszélni"- mondta Timosenko, aki korábban többször is csalással vádoltak meg ellenfelét (ahogy Janukovics is őt).

A kampány feszült hangulatban ért véget péntek éjfélkor, miután mindkét jelölt tömegtüntetésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha az ellenfél csalni fog. Várhatóan minél kisebb lesz közöttük a különbség, annál nagyobb valószínűséggel lehet számítani utcai megmozdulásokra, és választási csalások miatti vádaskodásokra.

Szombaton már Timosenko kampánycsapata az ukrán központi választási bizottságnál, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél és a külföldi megfigyelőknél is panaszt tett amiatt, hogy a Janukovics erősségének számító Donyeck megyében az ellenzéki jelölt pártjának képviselői tömegesen akadályozzák Timosenko képviselőinek felvételét a választási bizottságokba.

Mikola Azarov, Janukovics kampányfőnöke pedig azt állította, hogy az ország keleti megyéiben olyan szavazólapokat találtak, amelyeken nem egyezik meg a szavazólap és az ellenőrző szelvény sorszáma, hogy az ezeken leadott voksokat érvénytelennek lehessen tekinteni.

Eörsi Mátyás szabad demokrata parlamenti képviselő, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője azonban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az ukrajnai elnökválasztás második fordulója békésen, professzionálisan zajlott, így a megválasztott elnököt legitimnek kell tekinteni. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által vezetett nemzetközi megfigyelők is azt közölték hétfőn, hogy tisztességes és átlátható volt,illetve megfelelt a nemzetközi követelmények nagy részének az elnökválasztás második fordulója, és felszólították az ukrán politikai vezetőket, hogy gondoskodjanak a hatalom békés átadásáról.