Plusz 54 millióba került a kései költözés az MTV-nek

Vágólapra másolva!
Ötvennégy millió forintért költöztette át egyik épületéből a másikba a súlyos anyagi problémákkal küszködő Magyar Televízió két technikai rendszerét, amelyeket azért kellett átpakolni, mert az MTV új székházának bérbeadója késett az egyik épület átadásával, és így a rendszerek nem kerülhettek rögtön végleges helyükre a tavaly nyári költözésnél. A köztévé a számára az Állami Számvevőszék szerint hátrányos bérleti szerződés alapján külön kártérítést nem kap a késesekért, de az MTV szerint így is megérte.
Vágólapra másolva!

54 millió forintjába került a Magyar Televízió Zrt-nek, hogy a tavaly átadott új, óbudai székházán belül átköltöztessen két rendszert egyik épületből egy másikba. A Közbeszerzési Értesítő hétfői számában olvasható az erre a célra kiírt két közbeszerzési eljárás eredménye.

A B-ből a C épületbe kellett áttelepíteni egyrészt a köztévé meglévő intercom rendszerét, ez közel 22 millió forintba került, másrészt a köztévé szintén már meglévő HD adáslebonyolító rendszerét, ami kicsit több mint 32 millió forintba került. Az m1 és az m2 adáslebonyolítójának az áttelepítése február 6-7-re virradóra, egy éjszaka alatt történt meg.

"Az adásbiztonságot szem előtt tartva"

A súlyos anyagi problémákkal küszködő, és ezért számos futó műsorát szüneteltető Magyar Televízó tavaly költözött át a régi Szabadság téri székházból az új, bérelt gyártóbázisra, Óbudára. A Szabadság téri székház elhagyásának határideje 2009. július 31-e volt, de a költözés már jóval korábban, áprilisban elkezdődött.

Az új gyártóbázis C épületében - amelyet a bérbeadótól 2009. június 23-án vettek használatba - vannak többek között a műszaki technikai berendezések, az MTV kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint. A technikai rendszerek átköltöztetését, az ezek fogadására alkalmas infrastruktúra kiépítését azonban ennél sokkal korábban el kellett kezdeni, hogy az MTV adásai folyamatosak lehessenek.

"A [...] rövid intervallum alatt a technikai eszközök működéséhez szükséges alapvető infrastruktúra nem volt megvalósítható a C épületben, így az adásbiztonságot is szem előtt tartva, a folyamatos adás biztosítása érdekében, ideiglenes helyre, a B épületbe telepítettük átmenetileg az intercom-rendszert és az adáslebonyolító rendszert is" - közölte az [origo]-val az MTV.

Az MTV nem adott pontos választ arra a kérdésünkre, hogy az óbudai székház és gyártóbázis bérbeadója, a Millenniumi Média Kft. a 2007-ben megkötött, az MTV szempontjából az Állami Számvevőszék szerint több pontos hátrányos szerződésben milyen határidőre vállalta a C épület átadását. Azt viszont közölték, hogy "egyes épületrészeket a 2007-ben tervezetthez képest később vett használatba az MTV".

A csúszás pontos mértékét azért sem lehet ismerni, mert az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratórium elnöksége tavaly nyár óta nem hozza nyilvánosságra a székházszerződés egyes mellékleteit, még azokat sem, amelyeknek a kiadása az Nemzetbiztonsági Hivataltól kért szakvélemény szerint nem lenne kockázatos. (Az NBH-szakvéleményről és a kuratóriumi elnökség ígéreteiről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

"A bérlő kifejezetten lemond azon jogáról..."

A szerződés máig titkolt D melléklete tartalmazza azokat az előre meghatározott időpontokat, amikor a Milleniumi Média Kft. köteles átadni az egyes bérleményrészeket a köztévének, a bérelt terület egy részét ugyanis felújítandó épületek teszik ki, és a köztévé egyes épületrészek felújítását is megrendelte. A D melléklet kiadását nem tartotta kockázatosnak az NBH sem.

A szerződés nyilvános részéből kiderül, milyen következménye van, ha a bérbeadó csúszik. Eszerint bánatpénzt nem ad a Millenium Média Kft a késésért, hanem amennyiben a kijelölt határidő után 45 nappal sem történik meg a tényleges birtokba adás, a köztévé az adott bérleményrészben annyi díjmentes napra jogosult, amennyi a késedelmes napok száma. Igaz, üzemeltetési díjat ekkor is kell fizetni, a díjmentesség a szerződés szerint csak az alap bérleti díjra vonatkozik. "A bérlő kifejezetten lemond azon jogáról, hogy bármilyen követelést támasszon bármely késedelemmel kapcsolatban, ha a [...] bérleti díjmentes napokban részesül" - áll a szerződésben.

Spóroltak vele

Tavaly az eredetileg tervezett kiadásokhoz képest közel másfél milliárd forintot megtakarított meg az MTV az új gyártóbázis bérleti díjából. "A megtakarítást a bérleti díj 3 százalékos csökkenése eredményezte, valamint az a körülmény, hogy egyes épületrészeket a 2007-ben tervezetthez képest később vett használatba az MTV, és ezen időszakok díjfizetése alól mentesült a köztelevízió" - áll a kommunikációs osztály válaszában. Az MTV válasza szerint "a bérbeadó a késedelmet a használatba adást követő bérleti díjmentes napok biztosításával kompenzálta". A bérbeadó cég azonban épp csütörtökön közölte, hogy az MTV tartozik nekik egyhavi bérleti díjjal, ami szintén az intézmény anyagi problémáira utal.

Az MTV szerint még tavaly, mielőtt az ideiglenes telepítés mellett döntött, azt kellett mérlegelnie, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb: további egy évre kibérelni a Szabadság téri székházat, vagy idén februárban vállalni a gyártási bázison belüli költöztetést még egyszer.