Kocsiborogatás lett a drezdai háborús megemlékezésből

Vágólapra másolva!
Összecsaptak egymással, majd a rendőrökkel a szélsőjobboldali tüntetők és a baloldali ellentüntetők a II. világháborús drezdai bombatámadás évfordulóján. Több ezer ember élőláncot vont a belváros köré, megakadályozva, hogy a szélsőjobboldali szervezetek megtarthassák tervezett megmozdulásukat.
Vágólapra másolva!

Szélsőjobboldali tüntetők és baloldali ellentüntetők csaptak össze szombaton délután Drezdában a szövetséges amerikai és angol erők által a II. világháború végén a város ellen intézett bombatámadások 65. évfordulóján. Az áldozatokról való megemlékezés a szélsőjobboldal elleni megmozdulássá vált. A szászországi fővárosban immár hagyományosan minden évben egy pártok felett álló, polgári szervezet kezdeményezésére békésen emlékeznek meg a bombázások áldozatairól. Az NPD azonban az évfordulót évek óta saját céljainak népszerűsítésére használja ki, és igyekszik megzavarni az emléknapot.

A drezdai polgármester, Helma Orosz által vezetett békés megemlékezésen a különböző pártok, az egyházak és más demokratikus szervezetek több ezer képviselője vett részt. Esti értesülések szerint mintegy 15 ezer drezdai, illetve a környező városokból érkezett személy élőláncot vont a belváros köré, és ily módon gátolta meg, hogy a szélsőjobboldali erők megtarthassák tervezett megmozdulásukat. A ZDF közszolgálati televízió esti kommentárja szerint mindez Drezda városának ez egyértelmű üzenete volt.

A tartományi parlamentbe bejutott Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD) viszont háborús bűncselekménynek tartja a Drezda elleni támadást, s egyfajta "holokausztról" beszél. A párthoz közel álló keletnémet fiatal bajtársi szövetség elnevezésű szervezett ezért szombati "gyászmenetet" szerezett, arra külföldről is szélsőjobboldali résztvevőket hívott meg, bár helyszíni beszámolók szerint a várt mintegy 8000 főnél jóval kevesebben érkeztek.

Balos, úgynevezett autonóm csoportok közben - jelszavaik szerint "nácimentes Drezdát" követelve - ellentüntetést tartottak a szélsőjobboldali megmozdulás ellen, és ülőblokádokkal igyekeztek megakadályozni, hogy annak résztvevői bejussanak a városközpontba. Az összetűzés emiatt tört ki, és a tüntetők a kivezényelt rendőröket sem kímélték, autókat borítottak fel. A rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be. Sérülésekről, illetve őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása romba döntötte Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, mintegy 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult. Mivel a támadás idején a városban nagyszámú menekült is tartózkodott Németország keleti részéből, a halottak számát nem tudták pontosan megállapítani. Ez a szám máig is vitatott, hivatalosan 25 ezerre teszik. Az NPD ugyanakkor azt állítja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek.