Bemutatták a Windows Mobile 7-et

Vágólapra másolva!
A Windows Mobile 7 letisztult grafikus felülete a Zune zenelejátszó örökségét hordozza magában, és csak karácsonykor kerül piacra.
Vágólapra másolva!

Az új generációs windowsos mobilok egy widgetekkel, a Microsoft nyelvén "élő mozaikokkal" teleszórt kezdőképernyőt kaptak, amelyek folyamatosan tájékoztatják majd a felhasználót a történésekről, például a bejövő üzenetekről és hívásokról, vagy az ismerősök facebookos állapotfrissítéseiről. A barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon bemutatott operációs rendszer letisztult grafikus felülete, ahogyan az várható volt, a cég Zune zenelejátszójának világát idézi még a képernyőn megjelenő feliratok betűtípusaival is.

Kötelező felület

A Windows Mobile 7-es készülékek mind multitouch-os érintőképernyős eszközök lesznek majd, amelynek segítségével ujjal lehet majd lapozni, görgetni a képernyőn látható tartalmakat, és dedikált gomb lesz rajtuk a Bing keresőhöz. Az új operációs rendszerrel a Samsung, az LG, a HTC és a Sony Ericsson jelenteti majd meg vele az első modelleket. A gyártók a telefonok kezelőfelületéhez nem nyúlhatnak majd, ami a szakértők szerint hosszú távon megárthat a platform népszerűségének a teljesen átalakítható Androiddal szemben.

A hagyományos menüs elrendezés helyett a Windows Mobile 7-ben hubok, vagy, ahogyan az első magyar fordításban szerepelnek, központok rendszerezik a különböző tartalmakat és alkalmazásokat. A telefonokon hat ilyen központ lesz: emberek, képek, játékok, zene+videó, piactér, iroda. Az emberek központban kapnak helyet például a facebookos ismerősök státuszfrissítései, de a frissen feltöltött képeik is, az irodai központban lesz a mobil szövegszerkesztő és a OneNote, a játékok alatt pedig a játékletöltéseket és az Xbox Live profilját érheti majd el a felhasználó.

Forrás: Microsoft
Steve Ballmer az MWC-n

Az Xbox Live mellett a Windows Mobile-os telefonokra integrálva lesz a Zune-os zeneletöltő szolgáltatás is, amivel nem csak vásárolni lehet a számokat, albumokat, hanem három lejátszás erejéig meg is lehet osztani azokat a rendszerben felvett ismerősökkel. Ezzel a telefonok a Zune közösségi funkcióit is megkapták, a mobilos piactéren keresztül pedig könnyebben lehet majd rá majd rá szoftvereket vásárolni és telepíteni. Az új platform érdekessége, hogy a korábbi verziókkal ellentétben már nem támogatja majd több szoftver egyidejű futtatását (multitasking), amiben az Apple iPhone-ra hasonlít majd, és sokak várakozásával ellentétben Flash sem lesz rajta - noha az Adobe bejelentette, hogy a mobilböngészőbe telepíthető Flash plugint kifejlesztenek majd a Microsofttal.

Sokat kell még várni rá

A Microsoftnak jelentős lemaradást kell behoznia a Windows Mobil 7-tel. A Canaly statisztikái szerint a redmondi szoftvercég mobilplatformja jelenleg a piac 9 százalékát tudhatja magának, és az elmúlt években az Apple iPhone OS is megelőzte, amely 15 százalékot megszerezve a negyedik helyre szorította vissza a globális rangsorban. (A legtöbb okostelefonon jelenleg a Nokia Symbian operációs rendszere fut, a második helyen pedig a Balackberry-t gyártó RIM áll a listában saját szoftverével.)

Az új kezelőfelület bemutatója Barcelonában

Az új Windows Mobile szemmel láthatóan sokkal inkább az átlagfelhasználó igényeire szabva készült a látványos közösségi és multimédiás, játékos funkciókkal, míg az eddigi készülékek elsősorban az üzleti felhasználók körében voltak népszerűek. A Windows Mobile legutóbbi, 6.5-ös változata ősszel jelent meg, de nem aratott jelentős sikert, mivel nem újította meg jelentősen a platformot. A 7-es verzió viszont, amelyet egyfajta újrakezdésnek szán a szoftvercég, jó másfél éve dolgoztak a fejlesztők a New York Times szerint.

A látványos új szoftver piaci premierére azonban csak az év vége felé kerülhet sor: ahogy azt sokan megjósolták, Steve Ballmer, a Microsoft első embere most csak lerántotta a leplet az új szoftverről, ami majd a karácsonyi szezonra lesz kapható, vagyis akkor jelennek majd meg vele az első készülékek. Ez a jelentős késlekedés pedig további hátrányba hozhatja majd a gyártót, mivel a potenciális vásárlók aligha halaszják majd el a telefonvásárlást a Windows Mobile 7 miatt, miközben egyre-másra jelennek meg a konkurens platformokon működő készülékek, például az egyre okosabb androidos modellek.