Ha forog a kamera, leteszik a cigit

Vágólapra másolva!
Törökországban két tévétársaságnak is büntetést kell fizetnie, amiért dohányzást ábrázoló képsorokat küldött képernyőre. Egyre több országban vezetnek be hasonló tilalmakat, annak ellenére, hogy filmen a cigarettázás dramaturgiai vagy jellemábrázoló eszköz is lehet - itthon a médiatörvény nem foglalkozik ezzel, a dohányáruknak csupán a reklámozását tiltja.  
Vágólapra másolva!

Két török tévécsatornának egyenként körülbelül 6,6 millió forintnak megfelelő büntetést kell fizetnie, mert olyan sorozatokat adott le, amelyekben dohányoztak a szereplők. Törökországban tavaly vezették be a szigorú dohányzásellenes törvényt, melynek értelmében nemcsak a képernyőn, de az összes nyilvános helyen (beleértve a kávézókat és éttermeket) is tilos cigarettára gyújtani. A tévésorozatokban és filmekben azóta rendre kitakarják a dohányzásra utaló részeket - ami a törvény ellenzői szerint azonban csak még inkább felhívja a figyelmet az ominózus jelenetre.

Az E2 és a TV8 - a gyakorlattal szembemenve - bárminemű változtatás nélkül adta le a Mad Men - Reklámőrültek-et, illetve a Tintin-t, amit az RTUK (a helyi ORTT) egyből kiszúrt. Miután a Reklámőrültek a hatvanas évek Amerikájában játszódik, a szereplők állandó cigarettázása jól mutatja a korszellemet, miszerint akkortájt még kevés szó esett a dohányzás káros hatásairól. Arról nem is szólva, hogy a figurákat belengő cigarettafüst - a rengeteg whiskyvel és a zenei háttérként szolgáló dzsesszel együtt - igazi macsós atmoszférát teremt, ami jól jellemzi nemcsak a történet középpontjában álló reklámügynökséget, de a korszak egész karrierfelfogását is.

A dohányzásnak a klasszikus belga képregényhős, Tintin kalandjainál is megvan a szerepe, itt ugyanis a morózus Haddock kapitány mellett csupán néhány negatív karakter füstölög. Van emellett jó pár sorozathős, akiről el sem tudnánk képzelni, hogy valaha leteszi a cigit: félig szívott szivarja nélkül Columbo hadnagy sem lenne ugyanaz, hisz figurájához ez éppúgy hozzátartozik, mint a viseltes ballonkabát vagy a sosem látott feleség. Az állandó dohányzás még inkább imázselem az X-akták egyik kulcsfigurájánál, akinek már a neve (pontosabban megnevezése) is csak ennyi: Cigarettás Férfi.

Annak ellenére, hogy a dohányzásnak komoly dramaturgiai szerepe lehet az egyes sorozatokban, egyre több helyen tiltják annak ábrázolását. Az indiai tévéműsorokban és mozifilmekben már 2006 októbere óta nem láthatunk dohányzós jeleneteket (igaz, ott csupán az azóta készült produkciókra vonatkozik a tiltás), egy brit gyermekcsatorna, a Boomerang pedig szintén abban az évben kezdte el kivagdosni rajzfilmjeiből azokat a részeket, amelyek dohányzásra buzdíthatják az ifjú nézőket - így például a Tom és Jerry kisegerének a szájából is kikerült a szivar.

Már a kőkorszaki szakik is szívták

Az Egyesült Államok már jóval korábban lépett, persze nem ilyen szigorúan: ott 1971-ben vezették be azt a rendeletet, amely a televízióban és a rádióban is betiltotta a cigarettareklámokat. A dohányzó emberek tévés és filmes ábrázolásáról viszont azóta sem született szabályozás - a dohányzás nyilvános helyen való tiltása, korlátozása is állomként változik. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy az amerikai sorozatokban is egyre kevesebb a cigiző karakter: a hatvanas években még Frédi és Béni is rágyújtott (miután egy cigarettagyártó cég támogatta a műsort), ma már a Született feleségek egyébként mindenre képes gárdájában sem találunk dohányost.

Dohányzásellenes reklámsorozat a nyolcvanas évekből:


Az Európai Unió a kilencvenes évek elején tiltotta be a cigarettareklámokat, itthon pedig a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény tartalmaz hasonló utasítást, mely szerint "nem szabad közzétenni dohányárut (...) népszerűsítő, ismertető reklámot". A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény aztán más reklámhordozókra is kiterjesztette ezt a korlátozást, de arról egyelőre nálunk sincs szó, hogy sorozatokban, filmekben ne lehetne dohányzó embereket ábrázolni.

Az ORTT sajtóreferense, Berényi Diána lapunk megkeresésére megerősítette, valóban nincs a médiatörvénynek olyan rendelkezése, amely arra vonatkozna, hogy műsorszámban szabad-e dohányzoni vagy sem. "A médiatörvényben csak a dohányáru reklámozására vonatkozóan van rendelkezés, ennek betartását természetesen figyeljük, de a szerkesztői szabadságba nem szólhatunk bele. Mindenesetre a mai európai trend arrafelé mozog, hogy már az éttermekből is kitiltják a dohányzást, és úgy tűnik, hogy a tévéműsorokat is ennek a trendnek megfelelően, vagyis nem dohányzó jelleggel szerkesztik" - mondja.

A hetvenes, nyolcvanas években még a Magyar Televízióban is előfordult olyan, hogy a műsorvezető és beszélgetőpartnere rágyújtott a stúdióban, de ma már ez elképzelhetetlen lenne. Az is tény, hogy a Barátok közt vagy a Jóban Rosszban sokszínű stábjában sem találunk olyat, aki rendszeresen rágyújtana - legalábbis a képernyőn.