Gyarapodtak a nyugdíjpénztárak, apadt a biztosítói vagyon

Vágólapra másolva!
Az intézményi megtakarítások legfrissebb statisztikái szerint a tavalyi negyedik negyedévben is folytatódott a nyugdíjpénztárak vagyonának trendszerű növekedése, miközben a második legnagyobb részt kitevő biztosítói vagyon aránya - a pénztárakénál kisebb növekedési dinamikája miatt - fokozatosan csökkent.
Vágólapra másolva!

A vagyonkezelt portfóliók összetétele is az egész éves tendenciákhoz hasonlóan változott: egyre több magyar és külföldi részvény került a kosarakba, ennek köszönhetően pedig a hozamok is milliárdokkal növelték a befektetések értékét - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) negyedéves regiszteréből.

A pénztárak (elsősorban nyugdíjpénztárak) portfólióiban a negyedévben tovább csökkent a magyar bankbetétek, a diszkontkincstárjegyek, és a külföldi kötvénytípusú eszközök, illetve a magyar vállalati kötvények, jelzáloglevelek aránya. A befektetési jegyek továbbra is a portfóliók több mint negyedét adják, ami azt erősíti, hogy a külföldi befektetések jelentős részben a költséghatékonyság, és kockázatkezelés szempontjából előnyösebb megoldást kínáló befektetési alapokon keresztül valósulnak meg. A legerősebb, és az utóbbi évek egyik meghatározó trendje ugyanakkor az, és ez a vizsgált negyedben is látszott, hogy mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya fokozatosan nőtt a vagyonkezelt portfóliókban. Az összesített részvényarány a pénztáraknál több mint 35 százalék.

Tavaly lendületesen emelkedtek a részvénypiacok - és különösen a magyar részvénypiac - indexei, ami a 2008-as visszaesés után sokat javított a hosszabb távú teljesítményeken, de a magyar állampapírok hozama is meghaladta a 10 százalékot. A pénztárak vagyona 2009-ben több mint harmadával nőtt, ami részben a befektetéseken elért 20 - 22 százalékos hozamoknak köszönhető, a 300-350 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett.

Csak a negyedévben a részvények hozama ismét meghaladta a hazai állampapírokét, igaz az előző két negyedévi hozamoktól elmarad az előbbiek teljesítménye. A piaci mozgások eredményeképpen a negyedévben a pénztári vagyonkezelt vagyonok piaci értéke 2,8 százalékkal gyarapodhatott.