Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő Bill Demong nyerte az északi összetett egyéni nagysánc számát a vancouveri téli olimpia csütörtöki versenynapján.

A második helyen honfitársa, Johnny Spillane végzett, aki így három ezüstéremmel zárta a játékokat, miután a normálsáncos viadalon és - többek között Demonggal kiegészülve - váltóban is a dobogó második helyére állhatott fel. A harmadik az osztrák Bernhard Gruber lett.

A síugrást a zord, szeles körülmények ellenére ugyan elkezdték, ám a szervezők úgy döntöttek, hogy félbeszakítják a viadalt és újrakezdik azt. Csakhogy a második próbálkozás során a szeles idő éppen a Világkupa-sorozat legjobbjaival, azaz az utolsó öt ugróval babrált ki, ugyanis hátszelet kaptak, így a futásra gyakorlatilag minden esélyük elszállt.

Az ugrásban győztes Grubert a két amerikai érte utol, a 46 másodperc hátránnyal induló Demong és a 34 másodperccel mögötte rajtoló Spillane. Ez a trió haladt az élen, majd az utolsó emelkedőn Demong ritmust váltott és leszakította riválisait, így viszonylag simán győzött.

Eredmények, északi összetett, egyéni nagysánc:
1. Bill Demong (Egyesült Államok) 25:32.9 perc
2. Johnny Spillane (Egyesült Államok) 4.0 mp hátrány
3. Bernhard Gruber (Ausztria) 10.8 mp h.