Közös hitelminősítőt hozna létre az EU

Vágólapra másolva!
Megtörnék a nagy nemzetközi hitelminősítők dominanciáját az euróövezet kormányai. Formálódó tervük szerint az Európai Központi Bankban (EKB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állítanak fel - írta szerdán a Handelsblatt.
Vágólapra másolva!

A német üzleti lap euróövezeti pénzügyminiszteri forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a függőség a három nagy nemzetközi hitelminősítő ügynökségtől radikális irányváltásra ösztökélő nyugtalanságot okoz a legfelső szinteken. "A Lehman Brothers bukása idején a hitelminősítők teljes tévedésben voltak, és nincsen biztosíték arra, hogy ez nem fordul elő megint" - mondták források a lapnak.

A pénzügyi válság 2008-as kitörésének egyik fő okaként azonosították, hogy a hitelminősítők nem voltak képesek előre jelezni a nagybankok ügyleteiben a veszélyes ingatlanfedezetű értékpapírok kockázatait. Az Egyesült Államokban a Federal Reserve (a jegybank) kapott erősebb felügyeleti jogokat, amellyel képessé kívánták tenni a kockázatok felismerését.

Az adósosztályozó csoport felállítását az EKB is támogatja. A frankfurti intézményben komoly feszültséget kelt, hogy már csak a Moody's tartja az elsőrendű kategóriában a görög adósbesorolást, és ha a New York-i cég is ront a minősítésen, akkor az EKB nem fogadhat el görög állampapírokat biztosítékként, ami igen megnehezíti a súlyos válsággal küzdő euróövezeti tag államháztartásának finanszírozását.