Hazaküldik az irániak az orosz pilótákat

Vágólapra másolva!
Iránban a hatóságok felszólították az orosz kereskedelmi pilótákat az ország elhagyására. Az intézkedés feltehetően az Iránnal kapcsolatos orosz álláspont keményedésére adott válasz.
Vágólapra másolva!

Irán két hónapos határidőt adott az országban dolgozó orosz kereskedelmi pilótáknak a távozásra, mert nincs szüksége rájuk - idézte a félhivatalos Fársz hírügynökség szombaton Hamed Behbahani szállítási és útügyi minisztert. A hírügynökség nem közölte, hogy jelenleg hány orosz pilóta dolgozik az iráni légitársaságoknál.

Az intézkedés újabb jele az Irán és Oroszország közötti feszültségnek, mióta Moszkva jelezte, adott esetben támogatna új büntetőintézkedéseket Teherán ellen, annak vitatott atomprogramja miatt.

A Fársz szerint az elgondolás, hogy az orosz pilótákat felkérik az Iránból való távozásra, azután került napirendre, miután egy orosz gyártmányú repülőgép januárban leszállás közben kigyulladt az ország északkeleti részén. A balesetben több mint negyvenen megsérültek. A gép a Taban iráni légitársasághoz tartozott, de a pilóta orosz volt.

Az ellene korábban elrendelt büntetőintézkedések miatt Irán nem vásárolhat új repülőgépeket vagy alkatrészeket a Nyugattól, így arra kényszerül, hogy elavult gépeihez Oroszországból és más szovjet utódállamoktól szerezze be a szükséges tartozékokat. Az illetékes miniszter közlése szerint az ország kereskedelmi flottájának összesen 193 repülőgépéből 120 üzemel, a többi ilyen-olyan okból a földön vesztegel.

Az országban utóbbi néhány évtizedben egy sor légi szerencsétlenség történt, sok közülük orosz gyártmányú repülőgéppel. Tavaly egy Tupoljev típusú, Örményországba tartó gép kigyulladt és lezuhant, mind a 168 utasa szörnyethalt.