Európai valutaalapot hozna létre Brüsszel

Vágólapra másolva!
A görögországi fizetési válság hatására Európai Valutaalap létrehozására kíván javaslatot tenni az Európai Bizottság, ehhez azonban szükséges az euróövezeti országok egyetértése is - mondta Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Unió (EU) pénzügyi biztosának szóvivője. Az ötlet körül már most nagy a vita. Míg Angela Merkel támogatja, az EKB egyik tagja ellenzi az alap létrehozását.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi biztos szóvivője jelezte, hogy a bizottság még ebben a félévben, vagyis a spanyol soros EU-elnökség alatt bejelentést fog tenni a kérdésben. Egyelőre a vita kezdeti szakaszában vannak - tette hozzá.

Az új intézményt nem kifejezetten Görögország megsegítése érdekében kellene létrehozni, hanem annak nyomán, hogy levonják a tanulságot a görög esetből, és azért, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő - mondta. A szóvivő szerint az Európai Valutaalap nem a Nemzetközi Valutaalap rivális intézménye lenne.

Jürgen Stark ECB-tag azt nyilatkozta, hogy az Európai valutaalap (European Monetary Fund - EMF) létrehozása az EU szabályaiba ütközik. Ha egy ilyen alap létrejönne, akkor lehet, hogy az egyes államháztartások még ennyire sem szigorítanák a fiskális politikájukat, mint most, a fegyelmezés rovására mehetne. Egy ilyen mentsvárként funkcionáló alap alááshatná az euróba vetett bizalmat.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor támogatja az EMF kezdeményezést elméletben, de számos részletet tisztázni kell. Fontos, hogy ki lenne a finanszírozó és milyen mértékben? Az EU alapító okiratát kell-e módosítani, mert feltehetően igen. Kérdéses az is, hogy kész-e ilyen módosításra az EU. A jelenlegi helyzetben a piac válaszra kényszeríti az Uniót. Nem kizárt, hogy Görögországot kényszerből ki kell segíteni, de egyelőre ez a veszély nem áll fenn, a fizetésképtelenségről most nem beszélhetünk - derül ki a Quaestor közleményéből.