Túlbecsülik magukat a kkv-k

Vágólapra másolva!
Továbbra is a túl magas kockázat áll a meghiúsult tőkegarancia igénylések többségének hátterében - közölte közleményében a Start Tőkegarancia Zrt.
Vágólapra másolva!

Az elutasítások jelentős része megelőzhető lenne, ha a kis- és középvállalatok reálisan mérnék fel finanszírozási lehetőségeiket, és olyan értékben pályáznának, amelyhez valóban hozzá tudják rendelni az önerőt. A Starthoz tavaly beérkező, sikertelen igénylések negyven százalékában több tényező együttes fennállása miatt született negatív döntés. A társaság felmérésre szerint egyidejűleg jelentkezett a vállalkozás gyenge pénzügyi helyzete, a projekt finanszírozásának megoldatlansága, valamint a vállalások teljesíthetőségének magas kockázata.

Forrás: --

Túlvállalják magukat a kisvállalkozások

Elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások veszélyeztetettek, amelyek rendszerint alultőkésítettek, így gyakran küzdenek likviditási nehézségekkel. Sok esetben már a projekt megkezdése előtt látható, hogy a vállalkozások a projekt befejezését követő két üzleti évben nem fogják tudni fenntartani a szükséges létszámot, sem az előírt árbevételt elérni. A pályázati szerződésben lefektetett vállalások teljesíthetőségén túl az elutasítási okok között kizáró tényezőként szerepelt, ha a vállalkozás vezető tisztségviselője olyan társaság vezetője vagy tulajdonosa volt, amely ellen az elmúlt öt évben felszámolás indult. A pályázók közel tíz százaléka esetében azért hiúsult meg az ügylet, mert az ügyfél visszavonta igénylését, vagy nem érkezett visszajelzés tőle a Start kérdéseire.

A megnövekedett elutasítási arány ellenére a Start Zrt. az elmúlt két évben mintegy 3,9 milliárd forint értékben vállalt kezességet.