Országgyűlési választások 2010, második forduló - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 2010-es országgyűlési választások második fordulója. Az eredményeket este 7-től lehet közölni. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
08:00
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Megnyitottak a szavazókörök

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 3150 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választás második fordulóján, este hét óráig valamivel több mint 2,5 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

(MTI)

08:14
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Összesen 121 mandátumot osztanak ki ma

Még 57 egyéni választókerületben nem dőlt el a mandátum sorsa, a legtöbb helyen három, négy választókerületben azonban csak két jelölt szerepel a szavazólapon. A szavazás akkor lesz érvényes, ha az adott választókerületben választásra jogosultaknak negyede szavaz, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot kapó jelölt szerzi meg.

A vasárnapi második fordulóban összesen 121 mandátum sorsa dől el. Ebből 57-et az egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A területi listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek felkerültek az országos listára, ahol alapesetben 58 mandátumot osztanak ki. Így az 57 egyéni mandátum mellett 64 kompenzációs mandátum dől el a második fordulóban. A kompenzációs helyeket a vesztes egyéni jelöltekre adott szavazatok alapján osztják ki. (A mandátumokat a D'Hondt módszer szerint osztják ki, amelyről itt olvashat bővebben.)

(MTI)

08:17
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Hogyan szavazhatunk?

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy a 2001. január 1-je után kiadott (kártyaformátumú) jogosítvánnyal igazolhatja. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosításhoz használt igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták.

Lakóhelyüktől eltérő helyen csak azok voksolhatnak, akik ezt az első fordulót megelőzően kérték, és a helyi jegyzőtől igazolást is kaptak arról, mely település melyik szavazókörében adhatják le szavazatukat. Ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahová lakóhelye szerint tartozik - nem volt eredményes.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

(MTI)

08:20
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Hazaérnek-e a külföldi szavazatok?

A választás második fordulója már szombaton megkezdődött az amerikai földrészen. A második forduló rendben lezajlott az amerikai kontinensen, rendkívüli esemény nem történt. A második fordulóban az MTI szerint összesen 2885 voksoló jelezte részvételi szándékát 85 külképviseleten. A külföldi szavazatok érintik mind az 57 egyéni választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa. Minden választókerületben már kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol április 25-én este hét óra után nem kezdik meg a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről hazaérkező voksokat, és csak azokkal együtt állapítják meg az eredményt legkésőbb május 1-jén.

Az Országos Választási Iroda korábban azt közölte, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár hátráltathatja a küldöldi szavazatok hazaszállítását és megszámolását. Jelenleg ez a veszély a vulkán csillapodó aktivitása miatt nem fenyeget.

08:25
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Mikorra lesz meg az eredmény?

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-én megszületik az országgyűlési választások végleges eredménye. Részletek itt.

09:51
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem alakultak ki sorok

Reggel fél nyolckor még nem ostromolták tömegek azokat a szavazóköröket, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók voksolhatnak. Az [origo] tudósítója reggel két szavazókörnél - a VI. és VII. kerület - járt, de még nyoma sem volt tömegnek. Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalnál azonban látszott, hogy felkészültek: már az épület kapujában több, kitűzős viselő munkatárs igazítja el a szavazókat.

10:00
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Csak kevesen szavaztak korán reggel

Reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 1,36 százaléka adta le a voksát. Két héttel korábban a szavazók 1,61 százaléka voksolt reggel hétig (a részvételi adatokról itt olvashat részletesen).

10:35
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kordonokkal védik a választási központot

Fémkordonokkal zárta le a rendőrség  az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) otthont adó önkormányzati minisztériumnál a budapesti Mérleg utcát. Az épület Nádor utcai oldalán hétfő reggelig megállási tilalmat vezettek be. A rendőrség azért vezette be a forgalomkorlátozást az érintett útszakaszokon, hogy így biztosítsák az országgyűlési választásokat koordináló szervezetek zavartalan munkáját. A minisztériumi épület Mérleg utcai oldalán vasárnap hajnalban állították fel a fémkordonokat. Az utca mindkét végén rendőr és egy-egy járőrautó áll, a minisztérium épületének sarkainál is rendőrök posztolnak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A korlátozás hétfő reggelig tart.

(MTI)

10:38
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Simán nem jelent meg egy szavazatszámláló, Ambrózfalván rosszul lett az elnök

Két rendkívüli eseményt is jelentett internetes oldalán az Országos Választási Iroda. A Borsod megyei Sima településen nem jelent meg a helyi választási bizottság tagja. Ez azonban nem okozott fennakadást a szavazásban, a bizottság határozatképes volt, ugyanis egy póttaggal egészítették ki a létszámot.

Szintén póttagot kellett behívni a Csongrád megyei Ambrózfalva egyik szavazókörébe, itt a szavazatszámláló bizottság elnöke lett rosszul. A szavazásban emiatt szintén nem volt fennakadás.

(Független Hírügynökség)

11:04
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kezd kialakulni a sor, de minden flottul megy a III. kerületben

Az [origo] tudósítója szerint kezdenek egyre többen lenni a III. kerületi Harrer Pál utcai szavazókörben. Az első fordulóban itt 967-en szavaztak igazolással, a szavazókör szerepel az Országos Választási Bizottság legproblémásabb szavazóköröket felsoroló listáján. Itt most kezd kialakulni sor, de elég jól felkészültek a helyi választási bizottság tagjai, sokan felügyelik a szavazást, ami tudósítónk szerint "flottul megy".

Az MTI szerint egyelőre zavartalanul lehet voksolni, legfeljebb pár percig kell várakozni, ha egyszerre többen érkeznek. A szavazás első fordulójából okulva - mivel akkor hatalmas sor alakult ki - hat póttaggal és egyéb változtatásokkal készültek a második fordulóra. Egyebek mellett abc szerint három csoportra bontották az igazolással szavazókat, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

Miért kell izgulni a sorok miatt? Olvassa el erről szóló cikkünket!

Forrás: [origo]
Kattintson a fotóra képeinkért!

11:15
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Segítséget lehet kérni a szavazáshoz

A testi fogyatékkal élő, valamint az írni-olvasni nem tudó választópolgárok a szavazáshoz segítséget kérhetnek. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, továbbá - ugyancsak kérésre - együtt segíthetnek a szavazólap kitöltésében is. Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül mást nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

(MTI)

11:36
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Nagyon alacsony a részvétel - 9 órás adatok

A választásra jogosultak 8,5 százaléka ment el szavazni 9 óráig - derül ki az Országos Választási Iroda adataiból. Az első fordulóban 10,23 százalék, 2006-ban 11,66 százalék volt ugyanekkor a részvételi arány. Részleket itt.

11:47
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Névsor szerint szavaznak Angyalföldön is

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba - jelentette az MTI. Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de az MTI tudósítója szerint itt sem kell sorban állni. Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek.

12:15
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Törvénysértő plakátok Tiszalökön

Választási plakátokat helyeztek el ismeretlenek Tiszalökön az egyik szavazókör épületének falán vasárnap reggelre, a plakátokat a szavazókör nyitásáig sikerült eltávolítani - erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője, a térségi önkormányzat aljegyzője az MTI információját. A szavazókörnek helyet adó közintézmény falán a szavazatszámláló bizottság tagjai látták meg a választási plakátokat. Szabolcsban másutt eddig nem történt más rendkívüli esemény, rendben zajlik az országgyűlési választások második fordulója.

(MTI)

12:26
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kong az ürességtől a problémásnak tartott kőbányai szavazókör

Teljesen kihalt volt vasárnap délelőtt 10 óra után az a Maglódi úti szavazókör, ahol az Országos Választási Iroda adatai szerint sok átjelentkező szavazhat és ahol emiatt kialakulhatnak sorok. A helyi szavazatszámláló bizottság tagjai azt mondták az [origo] tudósítójának, hogy bár 1100 átjelentkező szavazójuk volt, két hete is be tudtak zárni este 7-kor és ma is ezt tervezik.

13:13
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Angyalföldön is felosztották a szavazókat

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

13:21
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A vulkán miatt néhány követségről autóval jönnek a szavazatok

Még tart az áprilisi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának szavazása Magyarország külképviseletein, a szavazás befejeztével a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig várják Budapestre, az Országos Választási Központba (OVK). A külképviseleteken az első fordulót egy héttel a magyarországi szavazás előtt rendezték, a második fordulót azonban már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol szombaton kezdődött a voksolás.

Ha a választópolgár valamelyik külképviseleten szavaz, a szavazólapját ugyanúgy borítékba teszi, mint Magyarországon. A  lezárt boríték mellé azonban ki kell töltenie egy nyilatkozatot is, amelyben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.) Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobja az urnába. A választópolgár aláírása csak ezen a nagy borítékon lehet rajta, a kicsit tilos aláírni, mivel sérülne a szavazat titkossága, ha tudható lenne, kinek a voksa van a borítékban.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre. Az urnának az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

A Magyarországra repülővel vagy - az izlandi hamufelhő miatt több helyről - autóval érkező urnákat azonnal (de legkésőbb csütörtök éjfélig) az országos választási központba kell szállítani. A szavazóurnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) bontja fel, és egyéni választókerületenként csoportosítja, majd a csoportosított szavazási iratokat az OVB elnöke átadja az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) elnökének.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke által átvett szavazási iratokat az egyéni választókerületi bizottság bontja fel. Az oevb kizárólag a külső borítékok felbontására jogosult, és arra, hogy a szavazásról szóló nyilatkozatot összevesse a külképviseleti névjegyzék adataival. Így lehet ugyanis megállapítani, hogy a szavazatot az arra jogosult adta-e le. Ha a bizottság az ellenőrzés során érvénytelennek minősíti a szavazási iratot, akkor a lezárt belső borítékot nem szabad felbontani.

Az érvényes szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat - azok felnyitása nélkül - a bizottság egy szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság elnöke átad a külképviseleti szavazatok számlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének. A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat ugyan lezárják, ám a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külképviseleti szavazatokat már bekeverték az urnába.

(MTI)

13:32
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A szavazók kevesebb mint ötöde ment el voksolni 11-ig

Délelőtt 11-ig a választásra jogosultak 19,27 százaléka ment el szavazni az Országos Választási Iroda adatai szerint. Ez 5 százalékkal alacsonyabb, mint a 2 héttel ezelőtti részvételi arány és több mint 7 százalékkal marad el a 2006-ostól. Baranya megye a legkevésbé aktív, Nógrádban szavaztak a legtöbben. Részleket itt.

 

13:42
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Az angyalföldi tornaterem bírja a nyomást

Az Angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban a tornaterembe helyezték az átjelentkezők szavazókörét - jelentette a helyszínről tudósítónk. Külön regisztráják a kerületi lakosokat és az igazolással szavazókat, utóbbiakat pedig névsor szerint is szétbontják, hogy ne alakuljanak ki sorok. Munkatársunk szerint bár folyamatosan érkeznek a szavazók, nem alakultak ki sorok, a választókat már az ajtóban tájékoztatják a szavazás menetéről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

14:42
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

15 ezer ember számíthat hosszabb adminisztrációra

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - közölte honlapján az Országos Választási Iroda (OVI).

A második fordulóban az OVI adatai szerint 18367 igazolással szavazó voksolhat - a legtöbben, 1940-en a budapesti XIII. kerületben -, közülük 3647-en még péntek délutánig leadták igazolásukat az illetékes jegyzőnél, aki felvette őket a normál névjegyzékbe. Ezt azonban 14520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. A változtatás lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.

(MTI)

15:19
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Összefirkálták a szavazófülkét Mezőkovácsházán

Politikai tartalmú feliratot talált egy választópolgár a a Békés megyei Mezőkovácsháza egyik szavazókörének szavazófülkéjében, a szavazáshoz rendelkezésre álló asztallapon - közöte honlapján az OVI a helyi szavazatszámláló bizottság jelentése alapján. A bizottság gondoskodott a felirat eltávolításáról, ezalatt a szavazás a másik fülkében zavartalanul folyt.

15:36
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A választók alig negyede szavazott délután 1-ig

Az Országos Választási Iroda adatai szerint délután 1 óráig a választásra jogosultak 27,11 százaléka adta le szavazatát. Négy éve ugyanekkor 36 százalék fölött volt a részvétel, de két hete is sokkal nagyobb volt a választókedv, akkor a választásra jogosultak közel 36 százaléka szavazott 1-ig. Budapest a legaktívabb, Bács-Kiskun és Szabolcs a legkedvetlenebb. Részleket itt.

15:39
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Zuglóban is terelgetik a szavazókat

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zuglóban is terelgetik a szavazókat - még több képért kattintson a fotóra!

17:35
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Csak a választók harmada szavazott délután háromig

A jogosultak 33,54 százaléka ment el szavazni délután 15 óráig. Ez több mint tíz százalékkal marad el a két héttel ezelőtti első forduló adataitól, akkor 46,78 százalék volt a részvételi arány. Négy éve a második fordulóban a jogosultak 45,03 százaléka szavazott délután háromig. Részletek itt.

17:48
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Nem tud sorban állókról az OVI

Az Országos Választási Irodának (OVI) nincsenek információi arról, hogy bárhol az országban sorok alakultak volna ki a szavazókörökben - közölték az [origo] érdeklődésére. Korábban az OVI tíz, az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókört jelölt meg - kilencet Budapesten, egyet Miskolcon -, ahol torlódásra lehet számítani.

Virág Rudolf, az OVI vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén azt mondta: folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi választási irodák vezetőivel, és úgy láják, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

Nem tapasztaltak sorállást az [origo] munkatársai sem a XIII. kerültei Kassák Gimnáziumban, sem Óbudán, a Harrer Pál utcai általános iskolában. Utóbbi helyen tudósítónk szerint tíz perc alatt összesen hárman szavaztak délután.

18:28
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kínában vége

Kína két nagyvárosában a névjegyzékeken szereplő 23 ember közül 16-an járultak az urnákhoz. Mindkét helyen rendben, különös esemény nélkül zajlott le a vasárnapi szavazás - tájékoztatta az MTI-t a külképviseleti választási iroda pekingi, illetve sanghaji elnöke. A kínai fővárosban a 11 választásra jogosultból kilencen jelentek meg, a két ismeretlen hiányzó az első forduló alkalmával sem jött el. Pekingben délután két óra körül érkezett a kilencedik szavazó, de itt is - ahogyan Sanghajban - az utolsó pillanatig vártak, és helyi idő szerint este hét órakor zárták be a szavazóhelyiséget. Sanghajban reggel röviddel fél 7 után érkezett az első szavazó, és kora délután jött az utolsó. Itt a 12-ből heten éltek választójogukkal. Ez 58,3 százalékos részvételi aránynak felel meg.

19:01
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

A rabok hatoda szavazott

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás vasárnap délután, a szavazásra jogosult 3028 fogvatartott közül 550-en voksoltak - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem sokkal fél öt után az MTI-vel. Az országgyűlési választások második fordulójában 13 büntetés-végrehajtási intézet területén tartottak szavazást. A szavazásra jogosultak közül mindössze 993-an kértek igazolást, közülük 745-en kaptak.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat. Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

(MTI)

 

19:10
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szavazás közben lett rosszul egy nő Miskolcon

Csupán egyszer, egy rosszulléthez hívták a mentőket az országgyűlési választások helyszínére - közölte az MTI-vel vasárnap délután az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Miskolcon egy nő lett rosszul a szavazókörben, őt a mentők végül hazavitték. A választások első fordulójában húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől: többen elestek, boka-, illetve térdsérüléseket szenvedtek, vagy rosszullét miatt kerültek kórházba.

19:32
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Kőbányán sem tülekednek az igazolással szavazók

Két három percenként érkeztek választók délután a kőbányai 74-es szavazókörbe, a Maglódi úton található napközis táborba, ahol az első fordulóban több mint 1100 ember szavazott igazolással, mégis sikerült 19 órakor lezárni az urnákat. "Nem szeretnék zsemmilyen zsidó újságban szerepelni" - hárította el az [origo] fotósának kérését - hogy képet készítsen róla - egy lány, fekete biciklivel érkezett szavazni a kihalt szavazókörbe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több kép a fotóra kattintva!

19:38
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Oroszországban véget ért a szavazás

Moszkvában a 27 várt magyar választó közül 17 adta le voksát, Szentpéterváron 5 közül 4 ember ment el szavazni, Jekatyerinburgban pedig az egyetlen bejelentkezett magyar választópolgár még kora délelőtt leszavazott. Utóbbi helyen ezután bezárták a szavazóhelyiséget, míg Moszkvában és Szentpéterváron helyi idő szerint 19 óráig várták a szavazókat.

19:42
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Négykor sehol nem kellett sorban állniuk a szavazóknak

Az igazolással szavazóknak kijelölt szavazókörökben délután négy órakor lényegében nem volt sorbanállás - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A legtöbbet - két-három percet - a főváros 14-es választókerületében, a X. kerületben kellett várni, az összes többi helyen még ennél is kevesebbet kellett sorban állniuk a szavazóknak. A legtöbb várakozási idő egész nap legfeljebb tíz perc volt.

20:02
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Alig 42 százalék ment el szavazni fél hatig

Délután fél hatig a választásra jogosultak 41,89 százaléka ment el szavazni. Két héttel korábban, az első fordulóban ennél sokkal többen szavaztak, a jogosultak 59,28 százaléka ment el. Négy évvel ezelőtt a második fordulóban 57,63 százalék volt a részvételi arány fél hatkor. Részletek itt.

20:05
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Ózdon szervezett szavaztatásról tettek bejelentést

Feljelentést tett a rendőrségen az egyik párt, amely szerint Ózd több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - közölte Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőrség szóvivője. Erről bővebben itt olvashat.

20:13
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Délután ötkor sem kellett sorban álni az OVI szerint

Vasárnap délután 17 órakor lényegében nem volt sorban állás az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője vasárnap 18 órakor. A leghosszabb várakozási idő 17 órakor 2 perc volt a 3. országgyűlési egyéni választókerületben, a III. kerületben, itt mindössze hat sorban állóról érkezett jelentés a szavazatszámláló bizottságtól az OVI-hoz. A többi kilenc kritikus, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből azonban nem jelentettek sorban állást.

(MTI)

20:50
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Hatkor sem volt sorbanállás a szavazókörökben

Egy órával a szavazókörök hivatalos bezárása előtt, 18 órakor nem volt egyetlen igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben sem sorban állás - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) az MTI-vel. A tíz "kritikus", igazolással szavazásra kijelölt szavazókör egyikéből sem jeleztek sorban állást 18 órakor. Az adatok alapján valószínűleg a voksolás rendben befejeződhet 19 órakor az ország összes működő szavazókörében.

21:28
április 25, 2010
Vágólapra másolva!

Szonda-becslés: Fidesz 264 mandátum

A Szonda friss becslése szerint a Fidesz 264, az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP 16 mandátumot szerez. Ez alig tér el az [origo] két héttel ezelőtti becslésétől (Fidesz 265, MSZP 55, Jobbik 49, LMP 17).