Orbán után Varga Mihály is nekiment Simornak

Vágólapra másolva!
A monetáris politika vezetésére méltó embereknek kell vezetniük a magyar jegybankot - mondta Varga Mihály egy reggeli tévéműsorban. A fideszes politikus hozzátette: az elnök elmozdítása nehéz feladat, tapintatosan kell eljárni.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra "méltóak"; a leendő Orbán-kormány Miniszterelnökségének kijelölt államtitkára szerdán a TV2 Mokka című műsorában a Simon András MNB-elnök elmozdítását firtató, további kérdésre az felelte: "ez egy nagyon nehéz feladat, nagyon tapintatosan kell eljárni".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz módosítani akarja-e a jegybanktörvényt Simor András leváltása érdekében, azt válaszolta: az újabb kibontakozó globális válság miatt óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben. De - fűzte hozzá - gazdaságpolitikából egy lehet csak, nem lehet más a monetáris és a fiskális politika célja. Mint mondta, megnézik, mely törvények módosítására van szükség, az "első körben" biztos nem kerül sor a jegybanktörvény módosítására.

Orbán a múlt héten nekiment Simornak

A múlt héten, a választások második fordulója után Orbán Viktor kritizálta élesen Simor Andrást, a Fidesz elnöke közölte: a jegybank az új kormány alatt nem lehet "offshore-lovagok szálláshelye". Orbán ugyan nem mondta ki Simor András jegybankelnök nevét, de nem sok kétséget hagyott azzal kapcsolatban, hogy az offshore cégügyei miatt korábban sok kritikát kapott bankárt az új kormány nem szívesen látja a monetáris hatóság élén.

"Nem mondok le, a jegybank teszi a dolgát és én is, amíg tart a kinevezésem" - reagált Orbán kijelentésére Simor András jegybankelnök az alapkamat csökkentését követő, április 26-án tartott sajtótájákoztatón. (A jegybanki döntéshozók 25 bázisponttal 5,25 százalékra vitték le a kamatot, ami soha nem látott mélységet jelent.)

Az [origo] által megkérdezett piaci elemzők többsége szerint a Fidesztől várt reformok és a görög válság miatt nagy felfordulást nem okozna, ha elmozdítanák Simor Andrást, akire a leendő miniszterelnök megfogalmazásának éle irányult. (A lehetséges piaci reakciókról itt olvashat részletesen.) A piaci szakértők szerint a befektetők most arra figyelnek, hogy mit mond az új kabinet a fő gazdaságpolitikai irányokról, illetve például a forintárfolyamról - a piaci mozgások szempontjából, a nagy többség szerint ez lesz a lényeg, nem pedig az, hogy hogyan hívják az MNB elnökét, ráadásul a piacok el vannak foglalva a görög, illetve a küszöbön álló portugál-spanyol válsággal.