Magyarországnak nem lesz könnyű dolga az IMF-fel a görög válság miatt

Vágólapra másolva!
A görög válság miatt nehezebbé válthatnak az új magyar kormány tárgyalásai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - vélik londoni elemzők, akik szerint az MNB elnökét legfeljebb "biztatni" lehet a távozásra.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen csak kezdeti alkupozíciónak", és nem végső döntésnek tekinthetők a 4,5-6,5 százalék közötti idei államháztartási hiánycélról szóló nyilatkozatok - utaltak az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző cég szakértői Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter hétfői nyilatkoztatára.

Matolcsy azt mondta: már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit, az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya.

Az Eurasia Group elemzése szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val az állami pénzügyek állapotáról szóló, júniusra várt hivatalos frissített összesítés után kezdődhetnek újra a tárgyalások. A görög válság azonban nehezebb lesz az újratárgyalás az EU-val, és "teljesen elképzelhető", hogy "komoly feszültségek" alakulnak ki "a magabiztos új Fidesz-kormány" és az unió között júniusban.

Simort csak biztatni lehet a távozásra

Az MNB elnökét ért fideszes kritikákról a cég szakértők azt mondták: Simor András jogi státusa meglehetősen szilárd, a jegybank vezetőjét nem lehet eltávolítani az EU és az Európai Központi Bank (EKB) előírásainak megsértése nélkül. A Fidesz így egyszerűen majd "ösztökélni fogja" Simort a lemondásra, ami tovább bizonytalansági forrás lesz - vélekednek az Eurasia londoni elemzői.

Simor andrás szerdán, a Magyar Nemzeti Bank éves jelentésének bemutatása után ismét közölte: nem kíván távozni posztjáról, szeretné kitölteni mandátumát. A jegybankelnök ugyanakkor jelezte, a jegybanki függetlenéség megsértése nélkül kész mindenben együttműködni az új kormánnyal.

A múlt héten a francia BNP Paribas bank londoni elemzői is foglalkoztak az MNB elnöke körül kialakult helyzettel. A bankcsoport elemzése szerint a Simor András távozásáról szóló nyilatkozatok "szükségtelenek és nem tanácsosak", mivel bizonytalanságot keltenek az MNB jövőbeni függetlenségével kapcsolatban, és hozzájárulhatnak a kockázatkerülés újbóli megjelenéséhez a magyar piacon. A BNP Paribas gárdája nem nem számít arra, hogy a Fidesznek sikerül elérnie Simor András távozását, mivel ez feszültséget szítana az EU-val és az euróövezeti jegybankkal fennálló kapcsolatokban, ezt pedig "Magyarország jelenleg nem engedheti meg magának".